comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Health & Leisure

【一啖砂糖一啖鹽】又呢又路委員會


珍妹



sugar n salt
既然「降低食物中鹽和糖」都可以成立委員會,珍妹大膽建議在辦公室成立各個「又呢又路委員會」,共襄善舉。

針對港人「重口味」的現實,港府早前特別成立「降低食物中鹽和糖委員會」,鼓勵年輕人吃得清淡一點。好,既然「降低食物中鹽和糖」都可以成立委員會,珍妹大膽向各位HR及老闆建議,在辦公室成立各個「又呢又路委員會」,為打工仔、同事謀福祉,共襄善舉。

建議辦公室內成立5大委員會︰
1/ 山長水遠返工委員會
委員特徵︰
住新界、條頸chok到甩甩地(搭車釣魚)、曾經跑返工跑到甩鞋

是咁的,香港地工商業區多在市區,住新界的「村姑、鄉下仔」不得不長途跋涉搭車搭船再100米飛奔仆返公司。以屯門至柴灣計,來回車程就夠飛來回台灣了。

爭取權益︰彈性上班、在家工作、遲到免找數綜合援助

2/ 延長lunch hour得閒飲茶委員會
委員特徵︰
食飯食到felifalat、間歇性消化不良、的士搭到窮

本港辦公室lunch hour一般1粒鐘。幸運的話,公司附近就有味道和質素ok的平民飯堂;但一覺唔覺意,辦公室方圓800里都人多車多,就係食肆唔多,單是出去搵個飯食就花上大半小時……未計爬返公司的時間喎……

爭取權益︰強烈要求延長食飯時間、公司包伙食、支持小商戶在商業區經營住家食堂

3/ OT O到無朋友委員會
委員特徵︰
爆瘡、狂躁、熊貓眼、持續性聽唔到鬧鐘響

阻人收工者,即間接謀殺,兼直接影響同事社交及感情生活!香港打工仔OT至7點、8點屬「常態」——唔係唔使OT呀嘛——晚晚O到9點、10點亦非甚麼新鮮事;尤其是會計和審計等行業,做通頂近乎「行規」。然而,別將「硬食」合理化。

爭取權益︰搭的士返屋企有得claim、包晚飯、零食無限供應、公司裝電視

4/ Sick Leave免覆老細奪命Whatsapp委員會
委員特徵︰
趁你病攞你命3000、唔係放假都唔知自己咁重要

今期流感肆虐,公司同事輪住嚟sick;唯獨班老細鬼打無咁精神,Whatsapp一味奪命追魂。

爭取權益︰病要休息是常識吧,畀條生路行下啦!

5/ 星期一想快啲星期五委員會
委員特徵︰
星期日晚焦慮、唔敢相信周末完結、星期一射波症候群

是日星期二,相信各位打工仔到目前為止,都無法接受要返多4日工先有假放的事實。哲學題︰世界上星期日到底存不存在?

爭取權益︰星期一返半晝、星期五提早收工4小時

延伸閱讀︰
- 【不做發水麵包】初春消腫7法

- 【缺眠】15徵兆 睇你中幾個?

- 【破舊立新】拆解7大過氣健康「常識」

- 【肥過肥仔】6大易爆煲賀年食品

- 【情人節】4大密會熱選(拍拖、單身皆宜)

上載日期︰2015年3月17日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email