comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

一日阿姐 一世阿姐


賈心潔



making friend with ex-boss
與ex上司做朋友的好處︰可以一直扮「妹仔」扮年少無知

有幾多人可以跟ex上司做朋友?「嘩!你前阿姐包容性真係好強,咁都接納到你。」朋友T不會放過任何一個入我位的機會。「係囉,接納等於關懷,我都忍咗你兩個八年。」我輕描淡寫。

上星期跟前阿姐吃飯,「其實你真係要好好練下EQ,做人處事要圓滑啲,返工黑面係打工仔嘅死罪。」她瞪大雙眼企圖恫嚇我。

「嘻!但係你都無嬲我。」我得戚。

在這個「識人好過識字」的世代裡,「唔識做人」的確徒添許多麻煩。怪胎感恩,在「甩甩卡卡」的人生中,遇上幾滴「人生潤滑劑」,包括這個ex阿姐。

說起來,已經是八年前的事,就是這個阿姐「毒」具慧眼,將我這怪胎帶入行。當年我們沒幾多交流,大概因為怪胎的小事不必勞煩阿姐出手;亦可能,阿姐對怪胎的工作表現相當滿意。後來離職,和平分手,她還為我找到新出路而安樂︰「人地請你就快啲走,你同HR計埋啲假,早啲過去幫手。」

世事如棋「鑊鑊」新,八年後轉一團,我們在公司電梯相遇。原來又做「同事」了,不同部門而已,於是我們相約吃飯去。能否跟ex上司做朋友,懶浪漫的說法是「可遇不可求」,但做人還是實際一點好——辭職時處理才是關鍵。

與ex上司做朋友的好處︰
1/ 搵工「推薦人」首選
2/ 人生導師
3/ 食飯有人買單
4/ 可以一直扮「妹仔」扮年少無知
5/ 阿姐榜樣,他朝上位做阿姐就有了依據

公器私用︰祝ex阿姐日日有妹仔傍住、事事順境!

延伸閱讀︰
- 港女同事是這樣煉成的

- 藐嘴黑面都叫靚?

- facebook要不要add老闆/ 上司做朋友?

- 別和阿姐走得太近

- 10招湊掂惡搞老闆

上載日期︰2013年7月5日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email