comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

一畢業做經理


董德少



title inflation
職銜,堪稱「低消費留人神器」,甚至無本生利。

「捱成半年,重係個助理仔。」初出茅廬同事R說來毫不臉紅。小弟疑問,才半年,可以怎樣?我一臉的問號,換來他理直氣壯的一句︰「半年好長啦!」噢,原來搭錯線。

有報道指,近年全球職銜發水,本港亦然。銀行、保險及銷售等客戶服務性行業尤甚;大學畢業生一入行便當經理的情況普遍。(詳情按此)職銜,堪稱「低消費留人神器」,甚至無本生利。打工仔有得威,老細何樂而不為……卻累人累己。

「其實都係半年啫,計返只不過1個Sem咁上下時間,Paper都未交就想升職?」我說得相當溫和。怎料,R卻搶先激動起來。

「德少,說話唔係咁講,我啲同學一畢業就做經理……大家出嚟Gathering,我扮無帶咭片咋,都唔敢派畀人。」他不打算給我空間作回應,繼續︰「我喺度都做咗半年,公司嘅要求我全部達到,我唔明點解重未有得升。」3句,3個「我」。經典「我」型人格,未學行先學走,固然得人驚;更得人驚的是,他真的認為一畢業就做經理好理所當然;而最得人驚的是,派咭片的目的是要來威威。

難怪,古靈精怪的職銜推陳出新,甚麼「Senior Manager Assistant」、「Senior Associate Director」、「General Manager – Marketing Department」之類,相信也指日可待。高級助理,真是多謝晒,是比助理更助理的意思嗎?

「你知唔知經理要做咩?」我問。
「手指指囉,點呢個點嗰個,自己唔使落手做嘅。」R一臉稚氣。

「好呀,咁而家我地角色調換,你坐我個位,我係你助理……」我話還未說完,R笑得更開懷可愛。我加多兩錢肉緊︰「咁我而家應該做咩呀,老細。」

R當場O嘴。

「係囉,啲嘢你自己都無落手落腳做過,畀10萬個人你指揮,都係無用。」我苦口婆心。當然不是老氣橫秋說甚麼「20年後點放心將公司交畀你」,正因為恨不得讓你快啲做埋我啲嘢,才真心希望你早日上手。

坦白說,「出年升你」是10大辦公室內最不可信的對話之一,我從來不相信,因此亦從不口出狂言。「呢半年,你學到幾多得幾多。半年後,如果你指揮得頭頭是道,我地再傾。」

延伸閱讀︰
- 前份工咁好點會走?

- 辦公室「八姨太」︰我係你就唔撈

- 辦公室︰最期待的對白出現鳥

- 盲跟上司的代價

- 「求職」,邊個求邊個?

上載日期︰2014年12月1日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email