comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

不做「奴性強」


董德少



office slaves
公司以外嘅你係邊個?咩嘢對你最重要?
上星期平安夜,公司格外開恩,提早收工2小時。有知足同事歡天喜地︰「謝主隆恩。」亦有唔捱得者抱怨︰「就係咁大把……」這些都是可以預期的反應,皆因早放2粒鐘,的確比上不足,比下有餘矣。意想不到的是,同事C竟然哭喪著臉唱反調︰「少咗2個鐘,做唔切點算?」

為了確保C並非「畀說話我聽」,在強烈好奇心的驅使下,加上職責所在,我衰衰格格地套料︰「你手頭上好多嘢做?有無嘢幫手?」

C得意地搖搖頭,說︰「唔使啦,啲嘢你唔識做。」就憑這一句,我可以肯定,他的確一手都係嘢,不過完全是他自己「攞嚟」的,以提升個人存在感。無可否認,有些人只能透過工作去證實個人存在價值——至少,說明曾經如何存在過。

「大家係一team人,無咗邊個都唔得。」我極力把「無話無咗邊個唔得」吞回肚子裡,盡量將難聽過粗口的真話包裝得得體一點。

C顯然沒聽懂我的肺腑之言,回應說︰「教得佢地嚟,我自己都做咗喇。」是的,在辦公室內,各有各的本領和價值。「如果你做埋我啲嘢,咁我重有掟企嘅?」明顯是C的潛台詞。

我不知道如何繼續包裝以下的對話內容,唯有採用佛偈式對策,施主參透得幾多得幾多。「我以前都試過好似你咁,勁有責任心……」C交足戲微笑點點頭,我接收到「點呀你,咪阻住我做嘢」的訊號。

然而,C愈心急,我愈認為有分享的必要。「直至有一次,有一個人問我︰『德少,公司以外嘅你係邊個?咩嘢對你最重要?』」

「邊個問你?」C終於重拾人性溫暖,問人問的問題。

我笑笑答︰「以前女朋友。」C被唬到了,不知所措地「哦」了一聲。「我唔希望你行呢條路。」隨即我拍拍他的膊頭,便收工去——去見不比萬歲老闆和尊貴客戶(同事)不重要的人。

延伸閱讀︰
- 6招應付「控制狂」老闆

- 識破「控制狂」老闆︰5大攞膽特徵

- 「散打王」6大條件

- 一畢業做經理

- 前份工咁好點會走?

上載日期︰2014年12月29日

讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email