comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

以前份工咁好點會走?


董德少



move on
怎麼可能有人夠膽肆無忌憚地在現任面前大讚前度的好?
「我以前份工好好架」、「人地以前返工都唔係咁嘅」……公司最近來了新同事M,開口埋口就「以前份工」。我不明所以,既然「以前份工」如此只應天上有,閣下紆尊降貴跳槽過來,幹嘛?

「下,呢度Pantry無咖啡機架?以前公司就有3部。」M首天上班,就這樣向我「乍型」。

雖然我都好想有……但咖啡機這東西,見到就有,見唔到就無,難道問2句就會由無變有?嚴守辦公室求生守則,我禮貌答︰「公司空間有限,所以啲咖啡機我地託孤咗畀樓下Starbucks。」

「呢度啲位咁細,我以前公司都唔會咁窄。」「呢度無得彈性上班?我以前有得自己揀。」「你地唔覺得呢度冷氣好凍咩?我以前公司好舒服架。」

夠喇,真是奄悶到想死。「好難頂噢。」我衝口而出,幸而「我係話我自己」這句尚未說出口。M覓得知音一般神態自若,我繼續︰「你嚟之前,我公司都無同事嫌三嫌四、咩都篤眼篤鼻。」

如果見工面試最忌唱衰ex老闆或ex上司的話,那麼返新工就唔該千祈唔好過度膜拜前度。小弟納悶,怎麼可能有人夠膽肆無忌憚地在現任面前大讚前度的好?我從來不認為,這種情況下,老闆會比老婆(或老公)大方厚道多少。

「其實,如果我係你,以前份工咁好,就打死都唔走。」當然沒有忘記, M來見工的時候,我是面試官之一,亦循例問過他辭職原因。當時,他官腔答「想挑戰自己」之類。有點後悔當時宅心仁厚放過他,隨即想想M的過人之處,不然我是絕對不會請他回來「挑戰(我)自己」的。

M當下不懂反應,我唯有打圓場︰「你記唔記得當初點解想嚟做?我地呢度都有好多好嘢,你不如都畀心機發掘下。」

總之,閣下以前份工,現已變成人地份工;至於你而家份工,曾幾何時亦是人地以前份工;至於日後,這到底仍然是你份工,還是變成以前份工,得看施主造化。

延伸閱讀︰
- 辦公室「八姨太」︰我係你就唔撈

- 辦公室︰最期待的對白出現鳥

- 盲跟上司的代價

- 「求職」,邊個求邊個?

- 打工仔的30歲前後

上載日期︰2014年11月24日

讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email