【伏味濃】令你OT的5個誘因

文︰魏民菁

OT
堅守準時收工底線,謹記唔抖氣是會窒息的。

香港人工時長係人都知,日做夜做無時停。對於OT一事,打工仔由無奈、埋怨,最後更變成習以為常。但有無諗過,有時候OT可能係自己攞嚟。你又曾經出現過以下邊個念頭搞到自己要OT?

1/ 份嘢差少少就搞掂
「差少少」大部分情況都只係一種錯覺,當你做落去,就可能發現呢part少咁個point,嗰part又差份supporting,最後所有部分加加埋埋,執下砌下又改下,分分鐘OT時間仲多過食飯時間。

2/ 等人食飯hea時間
收工同fd子聚舊,放鬆下飲杯嘢無可厚非。但如果飯局約喺8點打後,時間就勁老尷。於是有人會選擇利用中間嘅空檔繼續OT,但求清得一樣得一樣。之不過,其實hea時間嘅方法有好多種,既然收得工就不妨去行下街開心下。

3/ 啲嘢唔係urgent就係ad-hoc
十萬條deadline要趕,所有嘢都係urgent,呢兩日就要交貨。如果一次半次,可以體諒。但若然所有嘢都係最後一秒先落order,OT變成常態,就完全唔關個人能力事,而係公司文化或你老細嘅問題(記住要反映下)。

4/ 堅信「長留公司有好印象」
借問聲,你又有無聽過「工作效率低嘅人先要OT」?凡事兩面睇,唔排除有老細鍾意員工留到最尾一刻stand by。放工後留喺公司,有人會覺得你好搏殺,亦有人會認為你做嘢慢,或者喺公司做私人嘢等。

5/ 老細走你先走
呢種係早年積存嘅辦公文化,「怕老細有嘢要交低」、「怕佢見到我走唔happy」,但準時收工係打工仔嘅權利,只要趕得上進度,大方嘅老細會懂的。

延伸閱讀︰
- 老屎忽 VS 奴隸獸 辦公室的天與地

- 【小薯求生包】4招完美結束對話

- 【小薯求生包】7招贏在死線前

- 【小薯求生包】Email潛規則6個

- 【職場和平】如何避免政治爭拗白熱化

上載日期︰2016年9月1日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場熱話】向暗戀女生搭訕慘食檸檬 網民獻5大計教識女仔

    「地下鐵碰著他」,公司同事亦碰上了心儀的她。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,自己暗戀同一樓層但於另一公司工作的女生,某天嘗試跟她打招呼時,卻遭冷淡對待。事主於是上網問網民意見,希望能指導一下。

  • 【職場熱話】食Lunch成日走數 同事夾計一招KO

    成世流流長,總會遇著食飯唔畀錢的同事。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」投稿指,其同事經常以不同藉口,博懵「走數」飯錢,最後一眾同事出招對付該同事,並沒有再跟他吃飯,事件惹起網民關注。

  • 【職場熱話】剪腳甲、飲啤酒未算過份 網民投票返工最癲做過咩

    打工仔每天工作勞碌,有時亦需要忙裡偷閒。有網民於討論區發帖,調查打工仔試過在公司做過甚麼最瘋狂的事,惹起網民熱議。

  • 【職場熱話】你是《獅子王》內哪個角色?睇下你有無領導特質

    相信不少人對動畫《獅子王》都有深刻印象,而迪士尼今年推出《獅子王》的擬真電影更令經典再度重現眼前。

  • 【職場大小事】遇上討厭的上司 仲應唔應該做落去?

    一生人流流長,總會遇上幾份不如意的工作,或者幾個不投緣的上司、同事。要知道,都市人工作繁忙,每天付出10多小時,亦即近半天的時間在工作上,如果遇上處不來,甚至互相看不順眼的上司,不但痛苦,更可能直接影響你的仕途。如果你不幸遇上討厭的上司,可以先問自己以下4個問題,再決定去留。

  • 【職場熱話】衰老細5大行為 邊樣最討你厭?

    相信不少打工仔都認同如果遇到好上司,團隊的士氣及工作生產力都會相對提高。

  • 【職場熱話】「你唔啱!你錯!我最叻」 同事愛認叻神憎鬼厭

    「總有一個認叻同事喺左近」,打工仔返工少不免要與同事相處,但如果與同事相處不來,可能會影響心情。近日就有網民指公司有個鍾意認叻的同事,十分難頂。

  • 【職場熱話】4個暗示 表示同事開始不喜歡你

    職場如戰場,權力鬥爭昏暗,正如宮廷劇般心計四起,要和每一位同事打好交道更是不容易的事,要怎樣才知道自己是不是暗中被討厭,以下有4個提示幫到你:

  • 【職場熱話】大而無用?打工仔力數「老屎忽」5宗罪

    不論你是剛踏入社會的「職場小薯」,或是已經身經百戰打滾多年的打工仔,相信都總會感受過「老屎忽」的存在是何等令人討厭。

  • 【職場熱話】被「炒魷」後易衝動 8件事唔做得

    突然被解僱,可能會產生很多負面情緒,做出魯莽的行為。以下就有八個被解僱後不該做的事情,有助你渡過這段艱難時期。