comScoreTag

你點知人地唔鍾意你?

你點知人地唔鍾意你?
賈心潔

「你覺唔覺得佢地唔多鍾意我地?」某個聖誕趴上,新相識的某X跟我糖黐豆一般,甚至讓大家都以為我們是失散多年的親人,久別重逢。

「你睇下佢地,又藐喇又藐喇!」「嘩!搶晒啦,搶晒啲好嘢食。」「車,好叻咩,佢玩晒啦!」「呢啲咁嘅禮物都送得出嚟,Cheap到死!」……諸如此類,某X所有的話題,都離不開這些毫無意義的內容。

派對上,他基本上沒有談得來的朋友,想著想著,怪不得他就一味黏著我這副新面孔。不得不承認,有些人不受歡迎是有原因的。

「你又知佢地唔鍾意你?」我企圖透過分別「我們」和「你」,畫清某X與我的界線。我不認為誰誰誰特別不喜歡(或特別喜歡)我,就是不覺得自己如此重要,亦不這麼早就認定他人在我生命中的分量。

「我覺得佢地望我地嗰時,眼神好兇。」X說。

「呢度咁黑你都見到佢地望你眼神好兇呀?我連佢地個樣都望唔清楚喎!」我更想說的其實是,你認為他人不喜歡你,主要是你不喜歡人家在先。「你地唔係識咗好耐啦咩?佢地唔鍾意你就唔會叫埋你嚟啦。」為免亂講嘢,我說了這句不太得罪人的話。

「湊人數囉!」X毋須經大腦,條件反射式衝口而出。

「咁你又嚟?」然後我立即夾硬將「如果我係你,就打死都唔嚟,無謂貼錢買難受。」吞進肚子裡。

他擺出一副「你理得我」的姿態。其實不說也就知道,無非因為怕—寂—寞。

沒錯,一旦看出他怕寂寞,我就知道,我也怕寂寞。

寂寞不可怕,怕寂寞亦不可怕,每個人都總有寂寞或怕寂寞的時候。有些人寂寞的時候會自娛,例如搲Party去、找朋友、唱歌跳舞,寫自嘲的文章亦無不可,總之做些自己舒服的事;而有些人,則一味查找不足,藐爆世界,以便將自己代入悲劇主角的角色,追究世界無情、辜負虧欠。

預祝大家2014年,見開心的人,開開心心去見人!

延伸閱讀︰
- 擔心連阿媽也養不起

-不明白很正常我們不是同類

-我們都曾經如此不知所謂過

-只是同事,毋須動氣

-告別前世砧板腦

上載日期︰2013年12月27日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More