comScoreTag
FancyBox
FancyBox

CV 履歷

【信者失救】5大搵工傳聞


CTgoodjobs 編輯部



搵工, 求職, 招聘, 筍工, CV, HR

求職搵工世界,跟娛樂圈一樣——蜚短流長。

真的假不了,假的信不了,信的救不了。求職搵工世界,跟娛樂圈一樣——蜚短流長。姨媽姑爹咁講;朋友a朋友b咁講;貓貓豬豬又咁講......CTgoodjobs就咁講︰股市可升可跌,搵工傳聞亦有流有堅。求職並沒有一定的方程式,求職者與其盲目亂咁信,愈聽愈無所適從,倒不如細心分析,按個人節奏行事。

以下為坊間5大瘋傳搵工謠言,信定唔信……實屬個人選擇。

傳聞1:「總之,CV裡面keywords愈多,中標率就愈高。」

堅定流?關鍵字固然重要,但求職者亦要「啃得落」。一味吹自己識xxx、yyy,而沒有真材實料和實際證明,亦屬廢話。求職者應闡述自己如何將相關技能及經驗運用到工作上,再強調有關結果及成效,並轉化為個人成就。

傳聞2:「踏入數碼年代,電腦掃瞄系統將陸續取代HR睇CV。」

堅定流?實不相瞞,的確愈來愈多公司採用掃瞄軟件及文字雲技術(Word Cloud Technology)等,協助篩選求職CV。然而,這亦不代表可以當HR無到,HR長做長有呢。求職者還是老老實實寫份既俾電腦睇,亦啱人睇的履歷吧。

傳聞3:「send email 搵工個subject一定要夠搶眼,寫少10個8個關鍵字咪好蝕!」

堅定流?4個字︰過猶不及。關鍵字亂寫一通,CV懵盛盛被直送垃圾筒都唔知咩事。垃圾郵件常用伏字如「please read 」、「free」、「offer」等,更避之則吉。更多關於《【求職信】5招砌掂Email subject》,按此

傳聞4:「要封求職email突出啲,識寫一定寫ALL-CAPS;無番5678個感嘆號,點夠誠意?」

堅定流?
採用全部大寫(ALL-CAPS)功能,不但會削弱電郵及CV的可讀性和吸引力,更是無禮貌之舉。另,濫用感嘆號,是很大機會被垃圾郵件過濾器過濾掉的。

傳聞5:「有圖有真相,難得畀我遇到份筍工, 梗係要『晒冷』cap圖畀晒HR睇啦。」

堅定流?為減低CV被送往垃圾郵筒的風險,求職email請避免嵌入圖像或超連結;附件亦不宜使用壓縮檔格式如.zip、.tar等。建議求職者還是「照單執藥」,講重點吧。

延伸閱讀︰
-【轉工跳槽】10大襟撈 vs 5大搵路職位

-【你有種】環球騎呢搵工6奇招

-【轉工轉行】5大笨蛋 火坑跳火坑

-【CV大翻新】改寫4式︰娘爆變順眼

-【CV升呢】:6大排版術增「中標率」

上載日期︰2014年9月18日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email