【健康新知】嚴選10種高纖食品防便秘 排第四居然係呢款零食……

【健康新知】嚴選10種高纖食品防便秘 排第四居然係呢款零食……
有一種痛苦係「肚谷谷,痾唔出」,感覺就係好唔舒服。相信好多人都知道纖維素係不可或缺,可以幫助消化、維持飽腹感、降血壓及降膽固醇等。唔好以為一定係蔬菜水果先上榜,水果只佔1位,而第4位的居然係呢零食!

高纖食品排行榜

第1位:黑木耳
每100克含70.1克纖維素,有「血管清道夫之稱」,其水溶性纖維能與膽鹽(膽汁的成分之一)結合並排出體外,因此能有效減低膽固醇及預防心血管疾病等。

第2位:可可粉
每100克含37克纖維素,但我們很少會吃100克可可粉這麼多,可能食黑朱古力更實際。

第3位:奇亞籽
每100克含34.4克纖維素,本身沒有味道,加入飲品或甜品中,亦相當美味。

第4位:爆谷
每100克含14.5克纖維素,爆谷的原形是粟米殼,纖維頗高,加入牛油及焦糖不會影響其纖維含量,不過就會增加熱量。

第5位:杞子
每100克含13克纖維素,除了有明目功效外,還有豐富的膳食纖維。

第6位:杏仁
每100克含12.5克纖維素,有健康脂肪、維他命E及鎂質等。

第7位:黑朱古力
每100克含10.6克纖維素,好味又有營養,切記要選濃度70%以上的黑朱古力,避免有太多糖分。

第8位:燕麥
每100克含10.6克纖維素,維他命、礦物質和抗氧化物含量都高,對降低血糖和膽固醇水平有幫助。

第9位:熱情果

每100克含10克纖維素,是最高纖水果,但必須連籽食,可促進腸臟健康。

第10位:扁豆
每100克含7.9克纖維素,價錢低但營養高,多吃無妨。


【健康新知】每個月要食不同食物養生 即睇9、10月當季食物
【健康新知】經常疲勞又便秘?有種生果幫到你

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More