【兩性關係】男友約女同事睇戲食飯 女友:點解要講大話同男人去?

每日朝九晚六,每日朝夕相對,在辦公室真的不會對出真感情?讀者8862H最近投稿表示自己的男朋友有古怪,「他成日都話約咗男同事食飯,呢排我同佢已經好少見,一個禮拜無一次,上兩個星期被我發現佢係咁同一個女仔Message,最後知道嗰個女仔係佢同事」,嬲得8862H即時跟男友攤牌。

延伸閱讀︰【讀者投稿】網民:女同事唔記得登出電腦 畀我發現佢同我男友……


「喺呢度食,唔好喺呢度屙」,相信很多打工仔都有聽過呢句「格言」,尤其是已婚或已有伴侶的人,在辦公室搞曖昧關係,只會影響別人對當事的眼光,甚至破壞自己的職涯發展。至於讀者8862H的個案,就是她的男朋友在該公司已工作3、4年,年初有位年輕的女同事入職,跟她的男朋友同Team。「年初我無乜留意佢 (男朋友)有咩古怪,同之前拍拖一樣,係因為限聚令少咗出街囉,但每日都有Message同講電話架。直至上個月尾開始,我就感覺佢有啲唔同,我自己好信直覺,佢成日Send Message,同我食飯又唔專心,我問佢做緊咩,佢又話同同事傾緊偈,無嘢喎。」


延伸閱讀︰【職場熱話】男朋友同EX一齊返工 女網民日日擔驚受怕

想發展辦公室戀愛?其實都有技巧,當然先決條件是你單身,然後緊記以下的「Do’s」及「Don’ts」,相估這段關係可得以維持。

 

 

延伸閱讀︰【兩性關係】玩交友App見到上司點算好?五種令人最尷尬的情況

延伸閱讀︰【辦公室戀情】愛上同事有根據? 工作關係同兩性關係相似

 

溫馨提示 : CTgoodjobs手機APP已經更新

 

⏩⏩  大把兼職、散工、前線好工等緊你!即用「搵工快」WhatsApp 搵工  ⏪⏪


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場文化】5個特徵 分出絕世好老闆定恐怖上司

    每日工作9小時,對上司和同事的時間,比起家人還要多,因此在職場上與其他人打好關係,不過能令你的職涯路變得平坦,更能讓你輕鬆渡過每一日。

  • 【職場溝通】「冇嘢呀!」好冇禮貌? 職場地雷唔好踩!

    想在職場維持友善愉快的工作氣份,關鍵之一就是要和同事保持良好關係。其中一個方法,就是避免用帶有「被動攻擊性(passive-aggressive)」的用語溝通,因為畢竟沒有人喜歡被別人不禮貌地對待。

  • 【職場文化】「扮傻」係生存之道?太叻招人妒忌?3招踢走辦公室政治

    從小父母都希望子女聰明伶俐,但長大後走入大人的職場世界,發現太叻、有能力的人,卻是被排斥或針對的人。其實離開校園後,身邊人再也不是你的知心好友,要在職場上生存,最重要是學懂看眉頭眼額,適當地「扮傻」,反而助人避開不必要的辦公室政治。

  • 【職場英語】仲講Long Time No See?撇甩港式英語 即學30句實用句子!

    日常工作中,少不免要用到英語溝通,還用港式英語「Borrow Me」、「Wait Me」跟同事互動,未免太不專業吧!即學30句實用句子,在講英文時增加自信心。

  • 【辦公室戀情】愛上同事有根據? 工作關係同兩性關係相似

    辦公室戀情,有些人會避之則吉,有些人就欲欲想試。打工仔朝九晚無限,見同事的時間比見家人和朋友還要多,曾有研究指出,要成為一個人最好的朋友需要200小時的結論,因此,與同事形成了緊密的朋友關係並不罕見。

  • 【職場文化】辦公室政治你識幾多?睇清呢10條職場潛規則!

    以為你不接觸辦公室政治,它們就會放過你嗎?在職場上生存,少不免要學懂一些潛規則,不想被公司狐狸影響你仕途,不如先認清現實,好好保護自己。

  • 【職場人際】成日被同事誤會難相處 好大機會犯了三種溝通壞習慣

    每個辦公室都有一些看起來很難相處的同事,可能是因為他們目無表情,抑或是說話太直接,不懂得照顧其他人的感受,引致其他人害怕與他們交流。表情大多是天生,很難一時三刻改變,不過我們可以從說話方式入手,改善一些溝通壞習慣,與同事更融洽地相處。

  • 【職場人際】同上司意見不合 孤立無援 可以搵咩人幫手?

    每個人都是可以獨立思考的個體,所以在工作時無可避免會出現磨擦,意見不合乃常有的事。不過,如果這種不忿的心情因為忍耐而積存下來,就容易造成壓力爆煲或其他精神問題,所以絕對需要正視!

  • 【職場技巧】想有私人時間唔想應酬 學3句有禮婉拒

    「人在江湖身不由己」工作需要的交際應酬,有時真的不知怎樣推卻。不過,其實你可能沒有自己想般的重要,因你不出席,派對聚會仍會繼續進行的。學懂如何得體有禮地拒絕邀請,其實亦是照顧自己情緒的重要一環,所以別再為此而拒絕自己。

  • 【兩性關係】女人諗啲乜?盤點10個令男生難以理解的行為

    被認定是火星來的生物,地球上的女性注定是難以捉摸。雖說「同性相距」,但女生間總有不能說的秘密,閨蜜間都有男生不明所以的共同話題,又即使「異性相吸」,但男女亦不一定能完全了解對方想法。