【兩性關係】DIY禮物遭男友稱「垃圾」 女友究竟送咗啲咩?

【晴報專訊】如果花了心思送禮物卻被嫌棄,大家會有何感想?一名女網民日前在連登發帖,指為慶祝拍拖半周年,因此花了心思及時間親手整禮物給男友。未料,男友竟然十分嫌棄,直指是「垃圾」、「完全無用」。對於男友的反應,女網民感到十分受傷,慨嘆:「我係咪好蠢?……我都係變返做一個港女乜都唔送咪算。」
樓主男友直指禮物是「垃圾」
樓主在網上討論區「連登」以「親手整禮物比男友,佢話我送埋啲垃圾」為題發帖,指為了迎接半周年紀念,她親手製作了一個「爆炸盒」送給男友,「即係入面癡滿哂相、機關、寫晒字咁樣,諗住紀錄依半年嚟嘅回憶。」為了準備如此浩大的工程,她事前買了很多貼紙、卡紙等材料,並特地揀選相片去沖曬出來;但與男友出街拍拖時,當對方看到該些材料,竟然將之稱為「垃圾」。 至半周年紀念當晚,她將準備多時的爆炸盒送給男友,對方竟表現得相當嫌棄,
「依架同佢食緊飯,佢對自己嘅言語完全無歉意,我同佢講我用咗好多心機整,佢話我送埋啲垃圾完全無用。」

樓主:我係咪好蠢?
雖然她「嬲到食唔落飯」,但男友竟然當無事發生過,繼續開心用餐。她續指,她曾親手整卡送給男友,「佢嘅反應都係望兩眼就算,有好幾次係話隔咗成個星期先記得拆嚟睇。」最後,她傷心地詢問一眾網民:
「我係咪好蠢,仲花時間整埋啲手工嘢畀佢?依個年代仲邊有人會花時間整手工嘢畀人,仲要花心機寫滿晒字。我身邊啲朋友都唔會咁做,我都係變返做一個港女乜都唔送咪算!」

有網民替樓主感到不值

此事引來網民熱議,不少人替樓主感到不值,著她看開一點,「呢啲人完全唔會理人感受,同佢落去都唔會開心」、「唔鍾意都唔使咁樣呀」、「男仔係咁㗎啦,心思嘢點會欣賞」、「我都想有個好似樓主咁有心思嘅另一半,自己一番心意畀人話係垃圾真心hurt」、「唔鍾意都算,仲要話垃圾仲要由得你嬲,其實真係好賤,樓主快啲心淡走人好過」。

有網民質疑:明知佢唔鍾意仲送?
不過,亦有網民認為樓主是「攞苦嚟辛」,「明知佢唔鍾意,你仲送呢啲做咩。送禮物原意係要對方開心,但你係送你鐘意唔係佢鍾意嘅嘢,根本本未倒置」、「講真,收到之後咪最多開心一下,然後又收返埋喺櫃桶深深處」。

樓主:親手整禮物是因男友家庭富有
對此,樓主留言回應指出,她之所以選擇親手整禮物送給男友,是因為男友的家庭富有,其父母往往以物質滿足他,「基本上佢用嘅電子產品、手表都係名牌,根本唔需要我送。我自己係覺得既然佢物質環境咁豐富嘅時候,親手整嘅禮物唔係更可貴、更無價咩?」而最令她不開心的是並非禮物被嫌棄,而是男友從來不會花心思在她身上,

「佢只係掟幾百蚊出嚟求其食餐飯就算,佢咩都無構思過……就咁隊份禮物比我就算,個感覺好似交功課咁,好似只係用錢去買樣嘢應付我,而唔係真心為我付出。」

她曾經在忍無可忍時「喊住打篇文」給男友,未料對方竟表示「打緊機,轉頭睇」,令她倍感傷心。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【網民熱話】唔使畀家用就係人生贏家?網民:養家唔係子女責任

    傳統的思想普遍把生兒育女視作一種投資,所謂的「養兒防老」就是認為父母把子女養育成人,到自己年紀漸長,便有子女供養,所以當子女投身社會後一般都要為父母提供家用。然而,當生活成本上升,不少人都認為「家用」的觀念已經不合時宜。有網民在討論區發文,表達對家用的看法。

  • 【自我增值】疫情創出多款「潮語」 WFH以外你又識幾多?

    這場新冠肺炎疫情,除了改變了我們的日常生活,也改變了我們以往的工作模式,你又習慣了在家工作沒有?近月來,打工仔聽得最多的就是Work From Home(WFH)......

  • 【網民職場Talk】上司洗數百元維修電腦 原來問題喺個掣度?

    踏入21世紀,每個人對電腦有一定認知,基本如文書處理和上網,複雜如編寫程式和網頁,但總有些人不熟悉操作電腦,因而鬧出不少笑話。

  • 【職場男女】女同事歷任男友遍佈全公司 同事表示難以置信

    對於辦公室戀情,人人取態各有不同,有人本着「喺度食,唔好喺度屙」的心態,堅拒在公司發展戀情;有人則抱持開放態度,緣份來了,自然會拍拖。但是,有沒有想過,當戀情一旦結束,跟尚在同一公司的前男/女友又應該如何相處?有打工仔最近聽聞工作10年的女同事,歷任男友遍佈全公司,令人嘖嘖稱奇...

  • 【網民職場Talk】表白被拒 男同事竟然咁做......

    正所謂「喺到食唔好喺到屙」,辦公室戀情很容易被認為是負面、牽涉公私不分的情況。如果有同事向你表白,你會怎樣做?相反,如果因工作而認識心儀對象,卻慘遭拒絕,你又會如何處理?最近有OL請男同事「食檸檬」後,竟遭受如此對待……

  • 【網民職場Talk】因乜解究5個同事同日補錢即走?之後仲搞到咁...

    網上討論區時不時出現「打工仔鬥慘大會」,討論主題包括有多缺錢、工作有多辛苦、家庭環境有多困難等。近日,有打工仔發起關於「工作有多辛苦才會裸辭」的討論,引來不少網民留言分享親身經歷,更有人分享「最團結」的裸辭……

  • 【職場熱話】返工慘遇痴女同事 每日「被拍拖」勁痴身點算好?

    每個公司都仿佛有至少一名怪同事,也許是經常性格古怪,又或是行為異於常人,甚至是兩者皆是。如果同事只是性格孤癖,難以相處......

  • 【防疫安排】不設在家工作安排 網民分享公司抗疫奇招

    新冠肺炎(武漢肺炎)疫情蔓延,本港確診個案連日來不斷增加。今次病毒主要由飛沫傳播,故政府亦建議市民盡量減少外出、聚會等社交接觸。特區政府更帶頭容許公務員在家工作,實施至今已長達一個月,同時建議私人機構效法。不過,有網民向社交媒體專頁《奴工處》投稿,批評公司的防疫措施,擔心疫情爆發。

  • 【人際關係】拜年時閒聊5大陷阱 話「你嘅手袋好靚」都有錯?

    一大班親戚一年可能只見一、兩次,趁着拜年這個最齊人的時機,不少人都會問到大家的近況,「而家返咩工呀?」、「拍拖未呀?」......

  • 【網民職場Talk】港生活開支大 揾幾錢先可以獨立生活?

    香港生活開支大,衣食住行樣樣貴,一般畢業生初入職場的薪金大約只有一萬出頭,不想依賴家人,外出獨立生活又談何容易?有網民在討論區發帖,討論在香港生活,到底月入多少才足以搬離家人獨立生活,引起網民的熱烈討論。