【兩性關係】DIY禮物遭男友稱「垃圾」 女友究竟送咗啲咩?

【晴報專訊】如果花了心思送禮物卻被嫌棄,大家會有何感想?一名女網民日前在連登發帖,指為慶祝拍拖半周年,因此花了心思及時間親手整禮物給男友。未料,男友竟然十分嫌棄,直指是「垃圾」、「完全無用」。對於男友的反應,女網民感到十分受傷,慨嘆:「我係咪好蠢?……我都係變返做一個港女乜都唔送咪算。」
樓主男友直指禮物是「垃圾」
樓主在網上討論區「連登」以「親手整禮物比男友,佢話我送埋啲垃圾」為題發帖,指為了迎接半周年紀念,她親手製作了一個「爆炸盒」送給男友,「即係入面癡滿哂相、機關、寫晒字咁樣,諗住紀錄依半年嚟嘅回憶。」為了準備如此浩大的工程,她事前買了很多貼紙、卡紙等材料,並特地揀選相片去沖曬出來;但與男友出街拍拖時,當對方看到該些材料,竟然將之稱為「垃圾」。 至半周年紀念當晚,她將準備多時的爆炸盒送給男友,對方竟表現得相當嫌棄,
「依架同佢食緊飯,佢對自己嘅言語完全無歉意,我同佢講我用咗好多心機整,佢話我送埋啲垃圾完全無用。」

樓主:我係咪好蠢?
雖然她「嬲到食唔落飯」,但男友竟然當無事發生過,繼續開心用餐。她續指,她曾親手整卡送給男友,「佢嘅反應都係望兩眼就算,有好幾次係話隔咗成個星期先記得拆嚟睇。」最後,她傷心地詢問一眾網民:
「我係咪好蠢,仲花時間整埋啲手工嘢畀佢?依個年代仲邊有人會花時間整手工嘢畀人,仲要花心機寫滿晒字。我身邊啲朋友都唔會咁做,我都係變返做一個港女乜都唔送咪算!」

有網民替樓主感到不值

此事引來網民熱議,不少人替樓主感到不值,著她看開一點,「呢啲人完全唔會理人感受,同佢落去都唔會開心」、「唔鍾意都唔使咁樣呀」、「男仔係咁㗎啦,心思嘢點會欣賞」、「我都想有個好似樓主咁有心思嘅另一半,自己一番心意畀人話係垃圾真心hurt」、「唔鍾意都算,仲要話垃圾仲要由得你嬲,其實真係好賤,樓主快啲心淡走人好過」。

有網民質疑:明知佢唔鍾意仲送?
不過,亦有網民認為樓主是「攞苦嚟辛」,「明知佢唔鍾意,你仲送呢啲做咩。送禮物原意係要對方開心,但你係送你鐘意唔係佢鍾意嘅嘢,根本本未倒置」、「講真,收到之後咪最多開心一下,然後又收返埋喺櫃桶深深處」。

樓主:親手整禮物是因男友家庭富有
對此,樓主留言回應指出,她之所以選擇親手整禮物送給男友,是因為男友的家庭富有,其父母往往以物質滿足他,「基本上佢用嘅電子產品、手表都係名牌,根本唔需要我送。我自己係覺得既然佢物質環境咁豐富嘅時候,親手整嘅禮物唔係更可貴、更無價咩?」而最令她不開心的是並非禮物被嫌棄,而是男友從來不會花心思在她身上,

「佢只係掟幾百蚊出嚟求其食餐飯就算,佢咩都無構思過……就咁隊份禮物比我就算,個感覺好似交功課咁,好似只係用錢去買樣嘢應付我,而唔係真心為我付出。」

她曾經在忍無可忍時「喊住打篇文」給男友,未料對方竟表示「打緊機,轉頭睇」,令她倍感傷心。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場兩性】情侶同事日日孖公仔放閃 網民揚言:我就快閃到盲要辭職!

    不少浪漫韓劇都有辦公室戀愛情節,男女主角一邊工作一邊拍拖,周圍的同事皆報以羨慕目光。可惜在現實的職場,過度放閃會令同事感到不便之餘,還會激起其辭職的慾望。最近有女網民在討論區分享,每日返工都被一對情侶同事「閃盲」,好想找方法盡快遠離他們,否則會崩潰。

  • 【網絡熱話】打工仔寧辭文職做步兵 網民意見不一︰水尾仲做?!

    受疫情影響,外賣速遞平台大行其道,即使現時疫情略為好轉,但不少市民已養成了「嗌外賣」的習慣。因此,「步兵」、「車手」等工作都愈來愈受歡迎,由於這些工作有更大自由度,也吸引了不少額外收入的打工仔。

  • 【網絡熱話】見工遇到衰HR簽約後求救 網民反斥︰明知伏仲簽?!

    轉職時,你會考慮甚麼因素?作為求職者,薪酬福利固然是考慮因素之一,但其實人事也是十分重要的。如果HR的安排不妥當,或是本身態度不好,都會大大減低求職者的興趣。

  • 【家庭關係】女友媽媽要求畀家用 男網民︰第一次拍拖 應該畀幾多好?

    亞洲人著重家庭觀念,年輕人為了報答家人的養育之恩,通常在有賺錢能力後,都會給家用父母。可是,如果你跟女朋友拍拖,作為男朋友又應否給家用予女方家人呢?最近有打工仔在網上討論區發帖,表示自己被女友媽媽要求給家用,由於他第一次拍拖,未知應否答應,因此上網問網友意見,而大部份網友稱「唔好做壞規矩」,你又點諗呢?

  • 【返工血淚史】返工趕時間最怕遇到OO 網民︰試下推開佢囉!

    打工仔每天上班都是一種歷練,單是上班那段路已是對身心的考驗,特別是趕時間的時候,總有「攔路虎」擋路,影響行程,相信此時各位打工仔的心情將會更加憤怒。

  • 【兩性關係】30歲未結婚有問題?打工仔被同事催婚︰顧好自己先啦!

    社會轉變,香港人越來越遲婚,無論男或女都專注事業,望可以賺錢買樓或移民,提升生活質素。普遍來說,30歲未婚的大有人在,對年輕人來說這並不是一回事,可是有些思想較守舊的人,卻認為30歲未婚好古怪,就如有位打工仔最近在討論區出Post,指自己30歲,經常被親戚、同事催婚,令他感到非常煩厭,更謂「結婚一定要生?我唔生唔得?生完佢哋養?」

  • 【網絡熱話】做Big Four一定要半夜的士打卡? 網民︰明明辛苦,但個個爭住入

    每年3至4月都是Audit界的Peak Season,作為行內龍頭的四大會計師事務所(Big Four),打工仔更不時需要工作至凌晨,對身體、心理都是一大考驗。

  • 【職場熱話】打工仔新入職食Welcome Lunch 上司竟要求「AA制」 網民:一秒睇穿公司有幾孤寒!

    大部分公司在新員工入職時,都設有迎新飯歡迎新人加入,以鞏固彼此之間的關係。最近有打工仔在討論區投訴,指其上司竟要求「AA制」食Welcome Lunch,是他打工多年首次遇到要新人付錢的Welcome Lunch,令他十分不忿。

  • 【網絡熱話】返Intern被中女上司針對 網民︰係咪你靚過佢?

    衰上司就如便利店一樣,「總有一個喺你左近。」作為打工仔,除了逆來順受和離職,似乎都沒有其他選擇。而當你遇上公認「惡頂」的中女上司,不知你是否可以繼續忍受呢?

  • 【職場兩性】與同事女友日日見 夜晚仲要傾兩個鐘電話 打工仔無奈︰究竟仲有咩好講?!

    辦公室戀情是不少打工仔都經歷或見證過的事,有人認為可以經常與另一半見面、放閃是十分Sweet的事,不過其實和同事拍拖也不一定是好事,有時候甚至會帶來更多麻煩和困擾。