comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


匪夷所思遲到原因


文:子都



beinglate

遲到,相信每個打工仔都試過,原因不外乎塞車走車唔知醒。美國求職網站CareerBuilder早前委託調查公司進行調查,訪問2,600名僱主及3,400名僱員, 29%僱員承認每個月至少遲到1次,而不少僱主則分享聽過的遲到原因,內容匪夷所思,令人難以置信。

遲到原因一覽:
-我唔記得原來今日唔係星期日
-我唔小心搽咗凡士林落隻眼度
-我要睇歐洲足球比賽
-我以為國旗紀念日係法定假期
-我隻寵物龜要去獸醫診所
-強風吹走咗我屋企甲板
-我個仔重新校過全屋鬧鐘以致我瞓過龍
-我被隻麋鹿圍困
-我阿媽鎖咗我入衣櫃
-送pizza個外賣員遲到,搞到我要喺屋企等佢
-日出景色太美麗,我要花時間欣賞
-我岳母不斷逼我聽佢講嘢
-我阿爸整咗芝士三文治而我不能拒絕美食誘惑

遲到OK嗎?
有些工作需要員工嚴格遵守時間表,才能確保服務質素和效率,而有些工作則可實行彈性工時。64%僱主及僱員均認為,朝9晚6的做法過時。53%僱主期望員工每日準時返工,而41%僱主曾因員工遲到而解僱他們。

有些僱主的管理態度相對寬鬆,29%認為員工偶爾遲到問題不大,只要不是經常發生或者成為習慣都可以接受;18%認為只要員工能妥善完成工作,他不在乎員工是否準時上班。另外,69%員工聲稱,若當日遲到,會自動延遲放工時間彌補損失的工時。

總括來說,員工遲到的原因不外乎:交通(49%),瞓過龍(32%),惡劣天氣(26%),起唔到身(25%)同拖延(17%)。老細通常係方丈,奉勸各位打工仔校多幾個鬧鐘兼早啲出門口喇!

上載日期︰2017年2月2日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email