comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

【即管笑】打工仔10大詐病藉口


文:薯仔 L



向腦細交代的(假)病假理由,當然日日新鮮鑊鑊甘。

雖說小病是福,但好地地行得走得,又有邊個想病丫,唯獨詐病另計。美國求職網站CareerBuilder最近公布一項調查結果,發現38%打工仔曾經以虛假理由請過病假,而背後既pure又true的原因包括:

1/ 無心情返工(27%)
2/ 需要放鬆下(26%)
3/ 想補眠(21%)
4/ 歸咎天氣惡劣(12%)

至於要向腦細交代的假.理由,當然日日新鮮鑊鑊甘。調查總結2300位受訪僱主及HR的意見,歸納出以下10大詐病藉口:

1/ 食咗被阿婆落毒的火腿。(1級致癌物喎!唔落都夠晒毒啦!)

2/ 起身時卡住係床鋪底下。(究竟係你纏住佢,定佢卡住你?)

3/ 試圖捉住份「墜落」三文治,搞到膊頭甩骹。(愈快樂愈墜落,I mean...件三文治)

4/ 宇宙大神話畀我聽:應該要hea番日。(嗯,Google大神都好似係咁講)

5/ 偷食斷正畀老婆發現,所以要去垃圾桶執番晒所有個人物品。(就是咁,一執就執咗一日)

6/ 梳頭時唔小心插到隻眼。(阿哥,你好似光頭架喎!)

7/ 老婆將我所有底衫褲都掟晒去洗衣機。(其實有無著Under,鬼知咩!)

8/ 我準備嘅飯盒變咗味。(唔通變得更好味?)

9/ 我要去海灘,因為醫生話我需要多啲維他命D。(不如去埋銀行丫,順便沾沾財氣)

10/ 我隻喵星人卡住咗係架車的儀表板入面。(Well,咁要搵汪星人救命喇!)

延伸閱讀︰
-【兼職先決】返Part-time前6必問

- 7件辦公室必備物品!

- 你新嚟架?咁Green嘅?

-【人緣UP】職場6大說話技巧+3樣貌特徵

-【飛甩奴性】 7招向OT說不

上載日期:2015年11月10日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email