comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

友誼,從散水開始


賈心潔



friendship
有工作經驗的人,都明白同事不應該走得太近。

「『嗚,我會返嚟探你地架!』啲人咁都講得出口,阿佼佼者,你當時知唔知醜?」R是我的舊同事,當年他散水,實牙實齒說會回舊公司探舊同事。如此膠論,事過境遷,不淪為笑柄簡直暴殄天物。

「碎料啦,再over啲都講得出,你要唔要聽?」R戚戚眼眉。「Keep in touch啦咁。」我先下手為強。

「唔好Keep in touch喇,堅驚。」R投降。

散水者散水當天,聽得最多的莫過於「Keep in touch」。大家做同事時日對夜對,致力保持最佳行車距離,人未走茶都未熱過,到了Last day又Keep甚麼in touch呢?

由於「Keep in touch」一說出口,隨之而來的是老死不相往來,因此有理由相信,此話真正意思是︰「係咁先」——講完。

「對於呢啲咁嘅字音,真係認真便輸鳥。我真係唔會同同事做朋友囉。」R誓神劈願。「係咪有咩童年陰影?話畀姨姨知。」我hea應。

「唔好嚟呢套喇賈心潔。」我們心照不宣。是的,有工作經驗的人,都明白同事不應該走得太近。不是誰要立壞心腸加害誰,而是防人之心不可無。不過大前提是︰不隨便樹敵。

「我夠廢事睬你啦……嗰陣時。」R說。我們是舊同事,部門相同,職位亦一樣。照計,應該是出生入死、相依為命的2個人吧。然而,我們都心知肚明,表面上合作無間,其實心底裡都各自築起一道圍牆。

「你返工時日日扮晒蟹,賴晒勁,點敢惹你。」我說。

「咁你而家又同我Keep in touch?」R天真問。

「因為你無真係返嚟探我地。」我奸笑回應。不做同事的好處是——我們可以互相不客氣,兼無仇報。

延伸閱讀︰
- 自己條數,找左未?

- 命得一條,批不批?

- 離開,沒想像中困難

- 車!你理得我喎

- 如果不准po上facebook,還做不做?

上載日期︰2014年8月29日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email