【同事三分親?】 4大法則教你同事升呢做朋友

【同事三分親?】 4大法則教你同事升呢做朋友
察奇
成日話人大咗好難識朋友,特別係喺你輿我詐嘅職場,隨時唔知道邊位同事會做金手指。想與同事成為真心朋友,每日返工都係嘻嘻哈哈咁過?就要留意同事有無潛質升呢做朋友啦!

1/志趣相投最重要
就算普通人識人,要成為朋友都要有共同話題啦,更何況是同事。因此要由朋友升呢做同事,有相似的興趣和話題就更易打開隔膜。例如講下有咩好食的餐廳、近排有什麼手機遊戲可以一齊玩等等。不過,如果你們之間就只是單純會說是非的關係,就小心對方分分鍾會向上司打小報告了。

2/職位無利益衡突
要由同事成為朋友,當然就是兩個人之間沒有最直接的利益關係。例如互相比拼業積、爭取上司的信任等等。又或是兩team人之間不存在互相競爭,否則你們的友誼就會像羅密歐與茱麗葉一樣受到眾人的目光注視。

3/有來有往

要成為朋友,當然不能只有你單方面有咁嘅諗法,如果你主動私下whatsapp對方, 但對方只係覆你表情公仔,咁你就知道對方未必想同你深交,就要知難而退,保持同事之間既距離。

4/小心處理否則朋友不成變仇人
如果以上3點都做到的話,恭喜你,你同那位同事有機會成為朋友,更有甚者,有機會發展為情侶,但要小心,如果處理得唔好的話,分分鐘office會變成地獄。例如情侶分手,又或者你唔覺意將對方同你講嘅說話,轉個頭就「大喇叭」周圍唱。又或者其實你係想利用對方喺office收風,咁樣隨時朋友做唔成兼面阻阻。
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More