comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

同老細相處 (1):搭同一架Lift





文︰魏民菁

lift
有一種相遇,叫緣分;另一種,叫黑仔。

「早晨。」

「早晨。」

「食咗早餐未?」

「空肚食咗......」

打好一份工並唔容易,做好自己份內事最為基本,亦要懂人情世故;若然閣下遇著一位難搞老細,咁就唯有保重。

返工日踩最少8粒鐘,即使安坐於自己「地頭」埋頭苦幹,少不免會收到老細的電郵轟炸,加上開會、被召、交貨等……其實打工仔一日有無限次機會「面聖」。

老細,總叫人生人勿近。

但一齊搭Lift,就無得不如不見。

Lift,可推舉為世上最奇怪的設計。一個狹小的空間,存在各種可能:它可以令兩個不認識的人變得熟悉,卻又可令兩個熟悉的人變得陌生。

晨早流流搭Lift撞正老細,驚嚇程度不下於見鬼。不是自己心中有鬼怕黑,而是此情此景如同進入死局。假若放工見到老細,心入面都好想講一句︰「畀我唞吓啦好無?」

要拆局絕不容易,與老細搭同一架Lift,須注意以下4點︰

1/ 打招呼︰保持基本禮貌是必需的;上至老細、下至茶水阿姐,相信一句「早晨」不會浪費太多口水。不要以為等出Lift就可以「過骨」,視而不見此等行為絕對是辦公室大忌。

2/ 保持笑容︰所指的並不是笑到「見牙唔見眼」那種,「hea笑」、「膠笑」總好過木口木面。謹記,笑容適用於大部分情況。

3/ 判斷形勢︰打招呼前,應先評估場內情況。假設同一空間內只有老細和你二人,最好搵個話題吹吹水,即使廢問「食咗早餐未?」亦遠比Dead air好。若Lift內人頭湧湧,則簡單微笑點頭即可。

4/ 忌講公事︰除非老細問起,否則不論返工放工,千萬別要在Lift內大談公事。有第三者在場不在話下,即使只有你和老細二人,在此「扮勤力」未免過咗火位。

有一種相遇,叫緣分;另一種,叫黑仔。

延伸閱讀︰
- 【喊出嚟】腦細唔升你20原因

- 【返工】10大降產力毒物

- 【散水】唔派餅6原因

- 4個辭職唔成的原因

- 好老細絕晒種?(6題Check下佢)

上載日期︰2015年7月14日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email