comScoreTag
FancyBox
FancyBox

人際八卦

同老細相處 (2)︰你入一入我房





文︰魏民菁

老細同你共處一室,有無損失就睇閣下造化。

「呀邊個邊個,你入一入嚟。」

「哦。」

每個打工仔,返工隨時有機會面聖。可能喺你咬緊份蛋治、上緊Fb、影印ing、或者唔小心喺Pantry撞到的時侯。總之,身在辦公室一樣要「On call 36」,否則失救的就只有自己。

當認清打工仔是每分每秒都須處於「I am ready」的狀態後,下一步最好做足心理準備。根據辦公室生存史,老細急Call大路有5個原因︰

1/ 有單嘢畀你跟
可以說是好事,又可視之為大鑊。「有嘢跟」3粒字可圈可點,好的是有新項目負責,多一個發圍的機會;大鑊的是,老細交畀你的是「蘇州屎」,是「Mission Impossible」,又或者你手頭上已經排山倒海,差在你未跳海。

2/ 問侯你
「近排點呀?」呢句一出,個心即刻離一離。劇情的發展,就視乎老細之心情、你的回答、你近來的表現等。可以肯定的是,老細笨唔期望你hea答一句「I am fine, thank you!」。

3/ 發表偉論
一坐低,開始語重心長地說故事。由公司發展史、個人升職史、到做人處事、個Project從前點點點,總之整個談話過程已單方面進化成獨家專訪,表面塞錢入你袋,希望名師出高徒;實質可能想暗示你要再做好啲。

4/ 話你知「升職唔加人工」 / 「加人工唔升職」
呢種入房機會大概一年只有一、兩次,亦是打工仔最期待見到老細的畫面。可惜,大部分老細只會升職加人工二選其一。例牌對白有︰「我睇好你,但公司暫時未有位住。」or「我睇好你,但經濟唔好,公司希望大家一齊共度難關,遲吓一定有機會。」(Ok fine……)

5/ 照吓你有無「肺塵埃」
就算職級再高、有多年經驗,只要你一日未係老細,仲係卒仔,都總會有做錯事被「照肺」的機會。如果小事如遲到、早餐食太耐,頂多有一兩個Kindly reminder;但如果Send錯文件畀客、條數唔啱,就好明顯無事都會照出肺癌。

想完好無缺走出老細房,最好識避重就輕,從小事入手作開場白;其次,要注意用字,盡量避免講「跟跟」、「睇睇」、「諗諗」等虛過煎堆的字眼。同時,要表現鎮定,有問必問,驚出錯就事前做足功課,Tip中老細召你入房的原因,生存機率就自必然直線上升。

提提你︰老細同你共處一室,有無損失就睇閣下造化。

延伸閱讀︰
- 【一睇就明】大專生20年收入慘況

- 【容易受傷的Fresh Grad】應對5式

- 【打工煩惱】Lun廚煩膠8件事

- 想激死上司?一句說話就搞掂!

- 【Office日誌】打工仔必做10件事

上載日期︰2015年9月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email