comScoreTag
FancyBox
FancyBox

CV 履歷

咁樣搵工跳槽……「死得」!


CTgoodjobs編輯部



搵工, 跳槽, 求職, 薪金, 年資, 待遇, recruitment, interview

job hoppers
跳槽是打工仔「死罪」,無論多想跳槽或幾胸有成竹,都不要過分明目張膽,洩露風聲。

農曆年後(2月至4月)為傳統「跳槽旺季」,不少打工仔獲發花紅後,都密謀搵工跳槽。有調查指,6成僱員有意季內轉工*。CTgoodjobs編輯部固然明白打工仔心理(因為我地都打工),良禽擇木而棲,搵工跳槽無可厚非,但務必以下列7種搵工跳槽的「死法」為鑑︰

跳槽7死法
1死︰「獅子開大口」
求職者搵工跳槽,期望薪金一般開價比現時薪金高10%至20%;若從事資訊科技、零售和酒店餐飲等暢旺行業,亦可要求15%至30%加幅。唯千萬不能「獅子開大口」,不然就你有你開價,人地有人地「請唔起」。

2死︰跳得太密
尤其是80後及90後,打從day 1起就給人「做唔長」的印象,建議打工仔不宜太「跳躍」,每份工最好做滿至少1年至2年。

3死︰走唔郁
一般來說,工作年資以3年至7年為重要關口,要走就趁這段時間走;否則,安逸太久,轉工動力及條件下降,想走都沒得走。

4死︰大雞食細米
有求職者每每為著月薪$500至$1000跳槽,結果人工加來加去亦不過一千幾百,競爭力卻不見得有所提升,反成負擔。

5死︰為走而走
跳槽是要有原因的,姑勿論有多「行貨」,如長遠發展、挑戰自己、更佳待遇等,而純粹或懶型的「想跳槽」,則並非可以接受的原因。無論為人生好,為見工好,跳槽之前務必想清想楚。

6死︰明目張膽
跳槽是打工仔「死罪」,無論多想跳槽或幾胸有成竹,都不要過分明目張膽,洩露風聲。而且「走得好好睇睇」,亦是打工仔應有的品格修養。

7死︰唔理好醜求其就手
你懂的。

*《CTHR 2014年第一季招聘及薪酬趨勢調查》分析15個行業趨勢,訪問1331名僱員,6成人有意3個月內轉職,主要希望尋找新的工作機會和更佳待遇及加薪。詳情按此

延伸閱讀︰
- 搵工面試︰5個「收皮」肢體語言

- 爆Google見工面試5「怪答」

- 搵工面試︰8招破冰

- 新嚟新豬肉︰7件「小事」要識do

- 搵工面試妙答(6)︰你有何優勢?

上載日期︰2014年3月12日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email