唔該,改好啲個file name

最近,老細成日同一位新同事講:「唔該你改好啲個file name啦。」

「唔怕生壞命,最怕改壞名」除咗可以apply喺人身上,其實亦可以apply喺文件身上。雖然為你份document改一個「好名」唔可以幫你所做嘅content加分,但如果個file有一個出人意表嘅file name,就可能會令讀者喺睇內容前就已經扣分,或者產生不必要嘅聯想。例如:

Sponsorship_final.doc
Sponsorship_final_final.doc
Sponsorship_final_final_reallyfinal3.doc


讀者心底話:「完全見證咗呢個file經歷過幾多次變革,亦都見證咗人心係幾咁翻來覆去。」「尋日嘅final未必係今日嘅final,今日嘅final亦唔會係聽日嘅final,因為明天自有明天嘅final version。」

20160323.doc
讀者心底話:「淨係得個日子,我點知你呢個係咩file呀?拉咗落desktop之後,咪又係要我改返個file name!」

Meeting_minutes_V1.doc
讀者心底話:「其實都已經改到V4啦,但你每次都係用返同一個叫V1嘅file name,我save落電腦嗰時,又問我要唔要overwrite。其實都係改一粒字啫...」

SalesMeeting_Arpil.doc
讀者心底話:「唔,有typo喎,幫唔幫你改返先forward好呢?」

keyvisualapproved.ppt
讀者心底話:「唔通佢keyboard嘅space制/ underscore制壞咗?」

Cover_design_not_finalised_yet_for_preview_only.ppt
讀者心底話:「非常有交帶嘅一位同事,完全get到佢想講嘅message。睇完之後我會覆返佢:Cover_design_previewed_ok_la_no_further_comment_lu.ppt」

项目现场平面图-拷贝.zip
讀者心底話:「成日都開唔到呢啲簡體字zip file,我寜願你用pinyin好過啦。」

Document1.doc
讀者心底話:「做咩send個new blank document畀我?打開一睇,原來有內容嘅... 應該係同事太忙,未改名就send畀我哋啫...」

Marketing_Team_Meeting_Agenda-2015.doc
讀者心底話:「即刻知你係用返2015年個template改架啦,開嚟睇下你啲內容記唔記得改返2016先!」

睇完以上咁多例子,發覺原來幫file改名其實唔使搞咁多嘢,同人生一樣:只求正正常常、平平淡淡就OK架啦。

原文刊於我做Marketing Fb專頁,獲授權轉載。


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場增值】打工仔穿搭術 Smart Casual VS. Business Casual

    不得不承認,你給別人的「第一印象」總來自你的穿著方式,尤其是在商業社會,你的衣著能夠反映你的專業形象,正確表達你的身份及相應行為。

  • 【職場熱話】食Lunch成日走數 同事夾計一招KO

    成世流流長,總會遇著食飯唔畀錢的同事。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」投稿指,其同事經常以不同藉口,博懵「走數」飯錢,最後一眾同事出招對付該同事,並沒有再跟他吃飯,事件惹起網民關注。

  • 【職場熱話】5個方法 辨認出無能上司

    相信不少打工仔都曾經試過,在工作上遇上錯折或困難時,才發現不但有苦無路訴,更沒有人能幫上忙。心中不禁出現一個疑問:「為何我的上司如此無能?」沒錯,當遇上差勁、無能,甚至無法相處的上司,確實影響工作情緒,甚至令效率降低。以下5個方法,幫你辨認出「豬隊友」上司,避之則吉。

  • 【職場熱話】剪腳甲、飲啤酒未算過份 網民投票返工最癲做過咩

    打工仔每天工作勞碌,有時亦需要忙裡偷閒。有網民於討論區發帖,調查打工仔試過在公司做過甚麼最瘋狂的事,惹起網民熱議。

  • 【職場熱話】你是《獅子王》內哪個角色?睇下你有無領導特質

    相信不少人對動畫《獅子王》都有深刻印象,而迪士尼今年推出《獅子王》的擬真電影更令經典再度重現眼前。

  • 【職場大小事】遇上討厭的上司 仲應唔應該做落去?

    一生人流流長,總會遇上幾份不如意的工作,或者幾個不投緣的上司、同事。要知道,都市人工作繁忙,每天付出10多小時,亦即近半天的時間在工作上,如果遇上處不來,甚至互相看不順眼的上司,不但痛苦,更可能直接影響你的仕途。如果你不幸遇上討厭的上司,可以先問自己以下4個問題,再決定去留。

  • 【職場熱話】衰老細5大行為 邊樣最討你厭?

    相信不少打工仔都認同如果遇到好上司,團隊的士氣及工作生產力都會相對提高。

  • 職場4招自保 如何婉轉Say「 No」?

    身處職場以為凡事Say「Yes」就等於是個好同事,好下屬?

  • 【打工增值】4個貼士 讓你更易說服老闆加薪

    打工仔當然想升職加薪,即使你知道自己應獲得更高薪金,但你卻諸多猶豫,不敢面對,唔知點開口。你有兩個選擇;什麼都不做,但會無限期地保持同樣薪金;另一方法是尋找薪水更高的工作。事實上,老闆很少主動提出加薪,另覓新工又不是件易事。以下就有四點,讓你更易獲得加薪機會。

  • 【職場人際】同事食飯講政治易起爭拗 4招應對

    【晴報專訊】近月政治爭拗不斷,加上時有警民衝突,有網民表示,同事常在飯局上談及政治議題,引起其他人不滿。有人力顧問表示,在辦公室應避免談政治,因各人有不同意見,容易因討論引起爭拗,有損和諧工作氣氛。