comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

因塞車遲到被責 員工呻公司不體諒




late123_550

準時上班是很多企業對員工的基本要求,也是升職加薪的考慮因素之一,甚少遲到的員工亦會給予上司良好的印象。每間公司對遲到的容忍程度不一,一般而言,經常遲到的員工輕則會收到警告信,重則會被「炒魷」。近日有網民就在討論區上分享,指自己因塞車而遲到一次就遭到上司責斥,大呻上司不體諒員工。


事主於帖內指出自己每次上班也會預留時間提早到達公司,但當日因塞車而遲到就馬上被上司「訓話」,解釋後更被斥「點解唔早啲出門口」,氣得他在網上抱怨:「依家識預知未來咩?」

提早多於半小時上班 屬奴性表現
此帖引來大批網民讚好附和,認為本身準時的人因塞車而遲到實在無辜,「平時預早半個鐘都遲就唔係員工責任喇,唔通又預早啲?喺公司瞓埋喇咁不如」、「扣哂返工放工食飯沖涼瞓教嘅時間,一日真正算係你自己嘅自由時間得三個半鐘,仲要送多半粒鐘比公司?」、「俾盡早四個字,乜都夠」很多網民也認為提早15分鐘回到公司已經足夠,若每天也提早半小時以上回到公司實在是「奴性」的表現。

另一方面,也有網民指遲到會否受罰純屬公司文化或個人表現,「睇公司文化,有啲老闆係可以畀遲少少,或者唔會理你遲唔遲到,做到野就得」、「唔做得野仲要遲到唔炒你咪算好,我公司有啲幫到手既同事就算遲到都唔會有人嘈佢」

如屬突發事件 公司應體諒
除非員工懂得特異功能,否則遇到突發事件遲到在所難免。無論是乘坐地鐵或陸上交通工具都會遇上塞車或壞車的情況,網民認為若上司知道該員工不常遲到,就不應故意為難,即使多預留時間也未必能解決「我點知塞車會塞幾耐,唔通我每日要早一個鐘出門口就係為咗唔好塞車遲到?」

最後網民都認同守時是應有的美德,但僱主應瞭解員工實際遲到的原因,員工同時也應自律,互相理解才能在公司內營造和諧的氣氛。

上載日期︰2017年8月31日
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email