comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

大學生一街都係 低技術工種成年輕人出路?




常言道︰「望子成龍,望女成鳳」,每個父母都希望子女出人頭地,甚至晉身專業人士行列,成為典型的「高薪厚職」一族。隨最低工資不斷調高,加上文職類工種的加薪幅度慢,因此近來愈來愈多年輕人選擇加入保安或清潔等低技術的行業,令不少網民感心痛,開帖大罵政府逼使年輕人無可奈何;但有年輕網民則認為保安職位更勝文員,甚至有人轉行去「洗碗」。到底低技術工種會否成為年輕一代的出路?


security
有網民分享自己朋友的弟弟剛從本地大學修畢BBA學位,但遲遲未有合適工作,唯有先做保安:「根本就是大材小用!」有人雖認同人工合理,但工作意義欠奉︰「我朋友廿幾歲開始做左廿幾年保安,一星期Hea住返五日工,福利好,但日日好似等死咁,咁就一世!」

有年輕網民就反駁:「我唔覺得做保安有咩問題!我19歲開始做保安(現24歲),其實只要比心機做野,好快升到主管。喺啱啱半年前升左做助理主管,人工接近$9000!」、「我有朋友做保安都14K一個月,仲好搵過啲中環文職,得$9000一個月,而且保安退休都有得做。」

整體學歷水平愈見上升 就業市場「筍工」愈少
網民感嘆年輕人精力充沛,卻只留守於低技術工作,難成大業。更認為社會有此現象歸咎於政府施政不當,導致青年人難就業,難以在社會立足:「現今學歷膨脹導致一街都是學士、碩士生,職位供不應求;加上政府大量輸入外勞,高學歷職位變相競爭激烈,而且外國回流生往往贏在起跑線,使本地生競爭力較弱;另外物價樓價高企導致有工無人做、歧視工種等等。」

香港作為一個知識型社會,不少父母在子女剛出世就開始他們籌備報讀學前班,期望入讀名牌幼稚園、小學、中學,然後順利入讀本地「三大」或到外地升學,畢業後就搵份好工。但當街上人人都有「沙紙」在手,飽讀詩書又是否真的能獲得一份高薪厚職?

有年輕人不怕跌倒,願意接受不同挑戰;亦有年輕人追求安穩無憂。但唯獨不變的是︰工作同樣是無分貴賤,只要有心有力,就可闖出自己一片天。
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email