comScoreTag

大學畢業,喺香港地搵工真係咁難?

大學畢業,喺香港地搵工真係咁難?
文︰魏民菁

如果有人同你講︰「大學畢業前一定要有job offer」、「搵完工先好去玩」、「最好做邊行邊行」你會點諗?個個都話搵份好工有前途,事實又是否如此?

搵工前,先問自己幾個問題︰
1/ 想搵咩工?(根據自己本科而定?睇興趣?抑或樣樣都想試?)
2/ 點解要搵工?(媽咪叫?純為搵食?想充實人生?)
3/ 用咩方法搵工?(靠fd子介紹?上網勁send CV?)
4/ 無人請咁點?(搵到有工做為止?轉去working holiday?再讀書?)

根據數字顯示,20至24歲年輕人的失業率,6至8月上升0.9個百分點至11.3%。其中有分析指,是「市場上空缺未必是青年理想的行業、工種及薪金」所致,當中所提及的「理想」虛過煎堆,歸根究底,都是因為求職者與僱主雙方出現期望落差。

搵工唔難,最難係……
若你已下定決心投身職場做打工仔,就要確保自己能夠回答文章開首的4條問題。答唔晒或者答唔到,即證明閣下並未ready「搵工」,甚至純粹「為搵而搵」。

從整體就業市場而言,「搵工」其實沒想像中難。事關在香港地,服務性行業做主導,很自然地市場上會有大量前線職位,但難就難在搵份「你想」工作。人工高、福利好、有好同事、好老細仲要合自己心意……除非是富二代又或者係皇親國戚,否則應該難過登天。

想要一份「你想」工作,須要做啲咩?
常說「通街都係大學生」,面對學歷貶值的不爭事實,畢業生要搵份適合自己的工作,機會似乎有點渺茫。但要贏人,首先有幾方面自己要做足功課︰

1/ 自己個package有咩料?
要清楚知道自己的定位,以及了解自己的個人興趣與職業發展取向。另外,不妨多留意其他人稱讚你的優點,並加以強化,從而界定自己適合哪一個行業、哪一類工種。

2/ 市場上有無合適嘅職位?
自己FF到幾好都無用,真心想搵工的話就要緊貼市況。即使見到有份疑似合適的工作,都要認真審視清楚工作內容、公司文化、背景等跟自己的預期是否有出入。

3/ 是咪已經熟習寫CV、面試流程?
搵工其中一個「行規」非「CV和面試」莫屬,即使有多不情願,都要明白並遵從遊戲規則。做足準備,為自己,都係為搵份好工。

搵工請人,就難在其實雙方各有各寄望呀!明無?

延伸閱讀︰
- 政府筍工招聘展開 AO、EO 起薪2.8萬至4.9萬

- 大專生捱幾多個十年 月薪才有4萬元?

- 4種兼職身份,你適合邊種?

- 港大 VS 中大 一幅圖睇晒8大院校起薪點

- 邊個話讀冷門科無前途?

上載日期︰2016年9月21日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More