comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Market Gossip


Job Market Gossip

論盡辦公室八卦,同一眾打工仔秒殺公司內人情世故、蜚短流長,做個稱職 career man / career woman。宗旨︰懂得做事,亦要懂得做人。


天水圍人給林太的回應:好遠好攰係咪可以唔返工?





特首選戰開始白熱化,各候選人密鑼緊鼓地爭取各方支持。林鄭月娥原本答應上星期六(3月18日)落區與天水圍基層會面,但結果臨時放飛機,競選辦稱指林鄭「比較攰」、「唔想去天水圍咁遠」而取消會面,引起一眾團體及新界市民不滿。

筆者家住天水圍,絕對明白林太的情況,因為筆者每日疲於來回屋企與位於港島區的公司,每日來回需時差不多3小時,加上每日OT,早出晚歸,放工後回家,連大台的處境劇也看不到。「我都好攰唔想住天水圍咁遠。」

如果搭969巴士由天水圍市中心到銅鑼灣,預計的總行車時間為79分鐘,當然繁忙時間、塞車的情況不包括在內,有搭過969返工的朋友都知道,實際上最快都要1.5小時,慢則試過2小時,每程車費$21.4,每日來回$42.8,差不多夠食一個Lunch。

果搭港鐵,勝在班次較穩定,港鐵官網表示車程約需47分鐘,由天水圍站上車,到尖東站落車走到尖沙咀站搭到金鐘站,再在金鐘站轉乘港島綫,車費盛惠$27一程,來回$54。但47分鐘是否反映實況?未計等車時間及轉車步行時間,也未包括接駁輕鐵的時間。

天水圍的街坊就知道,住在嘉湖山莊情況比較好,至少交通較方便,比較近西鐵站,但住在天水圍的北邊,例如天琚B天逸等,就比較麻煩,需搭天水圍循環線或接駁巴士到西鐵站。但繁忙時間的循環線長期爆滿,等多幾班車都未必上到。筆者有位居於天琲漯B友經常抱怨:「天水圍循環線至少等兩班車,接駁巴士到西鐵站都要20分鐘,唔好彩成日停燈嘅話,要差唔多半個鐘。」

車程曲折,加加埋埋,都要1.5小時左右先返到公司。筆者每日都會與林太有同樣的想法:「好遠好攰,係咪可以唔使返工?」

從另一角度看,其實林太反而很「貼地」,很了解天水圍居民的心情,只不過,我們沒有放飛機的權利。

至於薯片3月8日到訪天水圍,筆者其實很欣賞他山長水遠落區,願意抽時間與市民見面。薯片亦大談上次落區的經歷:「半個鐘就到。」

揸車、非繁忙時間、路路暢通,半小時由灣仔到天水圍其實有可能。不過,打工仔就算朝早揸車返工,路面多車,也難以在半小時到達。更何況,有幾多個打工仔有車?

如果薯片想更貼地感受打工仔辛酸,下次可以一試朝早8點從天水圍出發過海,看看能否半小時返到。

全文刊於TOPick新聞
有驚喜,有啟發,盡在TOPick


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email