comScoreTag

女同事M到勁燥?4大招式教你避之則吉

女同事M到勁燥?4大招式教你避之則吉
察奇
常說女人針海底針,特別係每個月個幾日,公司又未必有月經假,女同事個幾日返工脾氣就多數特別暴燥,至於一眾男同事到底可以避之則吉,不受餘波所波及?即睇以下4式!

1/ 小心翼翼  避之則吉

如果個位女同事或者上司,平時返工都未至於黑口黑面,甚至會講下早晨,間中又會同你吹下水,但某幾日佢既表情特別凝重,咁你就應該要小心點,唔好做錯事,又或者盡量唔好煩到佢,以免遭受「河東獅吼」!

2/ 送上朱古力表達關心

如果你和那位女同事平時關係也不錯,見她似乎很辛苦,又想表達你的關心,可以考慮送上朱古力或沖杯熱朱古力給對方。相信對方在難過的時刻,絕對會感受到你的窩心!又或者假如見到對方條裙有甚麼不乾淨的地方,用你的男士風度,提下其他女同事去提醒當事人,唔好唔出聲扮見唔到,又或者直接同當事人講,這些都是有風度的關心。

3/ 切忌直接宣之於口

如果你想表達你的關心,是可以的,但千萬不要直接問:「你M到牙?」,又或者問:「你係咪好痛呀?」,莫講話對方痛到死唔想答你,而且就算呢個年代幾開明都好,講M到無問題,但Period到既時候,女仔係絕絕絕對唔想被人發現!所以唔想本來關心,但就被女同事問候返轉頭,建議男同事就唔好直接問出口了。

4/ 說笑話帶動氣氛
女仔每月嗰幾日心思特別敏感、脆弱。如果你一向係公司的話題帶起者,不妨可以多多搞下笑,令女同事放鬆一下。但就盡量不要提及公司、同事是非等話題,因為M到又要返工,已經令人好燥,仲要煩公司事,相信只會令當事人更加心情差。

或者你會話佢M到關我咩事,但M到又無假你估係女士們想的嗎?同事們尤甚是男同事們如果醒少少,做齊以上4點,已經好幫忙架啦!
Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More