comScoreTag
如果沉默太沉重
賈心潔

silence

唔想講嘢,亦無嘢想講。

「喂,做咩唔講嘢?」我問朋友B。有「理論王」之稱的B,明明極度熱衷於偉論發表,一班朋友以擠牙膏的方式擠出幾小時參與聚會,他粒聲唔出,簡直暴殄天物。

「唔想講嘢,亦無嘢想講。」原來只要少說兩句話,人人都可以為自己塑造智者形象。這一刻的B,散發出前所未有的魅力。突然想起一句話,並衝口而出︰「丫,啲女仔一唔講嘢就叫做有氣質。」

「有無聽過一個叫『選擇性沉默』嘅term?」B問。感受到他「師兄回來了」的氣息,我識趣地搖搖頭,並以一個極度無知的眼神回應他。

B清清喉嚨,說︰「其實呢個係心理上嘅疲勞症,人面對生活上種種無形壓力同沉重心理負擔,就有可能唔想講嘢。沉默基本上係一種人類自我保護嘅機制,不過過分沉默嘅人,就可能要負上孤僻、冷漠或西面嘅罪名。」他望望我確保我在聆聽,又繼續︰「一般嚟講,收咗工就唔想講嘢嘅人,都承受住比較大嘅社會或工作壓力,因而失去對生活細節原有嘅興趣同熱情。」

「下,咁點~算呀?」我驚愕。

「其實唔難。每日收工,都提醒自己『已經收咗工』;有人甚至會進行一啲儀式,簡單如除咗條呔、換番套便衣、一個擁抱,都幫到好多。其實最重要,莫過於留一啲時間同空白畀自己,睇書、散步、食啲嘢、自己同自己傾下偈咩都好。」B專家上身。

然後,到我專家上身︰「拿,咁你知要點做啦可。」

延伸閱讀︰
- 成日俾人講是非,點算?

- 「屎」上最爆爽辭職

- 搵工靠Chok

- OT O到蝕入肉

- 啲同事「目及」我個芒

上載日期︰2013年10月18日


Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More