如果Tree gun係我同事
文︰魏民菁

世上樹根何其多,每間公司都有Tree gun般同事。

早前HR同事E向我大呻新請回來的同事C有幾唔掂、有幾差,完全不配做呀Head。

「咁你又請佢?」我對憎嗰樣做嗰樣的人深感好奇。

「老細叫到,無辦法。」同事E心中有千百萬個心有不甘。

世界上有種同事,叫皇親國戚。老細總會以各種藉口曲線證明同事C值得請︰「佢有20年工作經驗,對呢行好熟悉,加上有齊Master加Doctor,bla bla bla……」

有時候,我們會說服自己去接受他人,不應對同事帶有歧視眼光。但如果有Tree gun般的人成為同事,極有機會徹底令你陷入瘋狂,甚至有劈炮的衝動。

試想像,如果有個同事想了解你多啲,問你「What are is your daily work?」咁你會點答?你或者覺得個問題好「雞毛鴨蒜」,但好地地將兩個動詞擺埋一齊,雖然不知同事C用意何在,但明顯恥笑聲在背脊此起彼落。唔知HR同事E呢一刻會唔會因為Same(Shame)on自己,即刻想搵窿瓹呢?

「今日開會想講講未來公司嘅發展大計。」例牌的會、例牌的對白,仲有不例牌的新同事C。

「我覺得公司未來可以開拓更多客源,尤其係xxx、yyy方面。」
「我認為要應付廣告客戶嘅增長,Sales team應該再增加10%人手。」

「I don't think so囉!」廢話天天都多,但同事C開會語出驚人的程度足以令人下巴跌到地核裡去。

不論同事C想發表on the meeting,定話想出位on his office,可以肯定的是,他的「明張目膽」足以成為全公司上下的頭條新聞。

往後的日子,同事C繼續我行我素,同事以外亦開始與老細駁火,其奮不顧身的地步已經去到連老細都覺得佢「食碗底反碗面」。

事件日後如何發展不需深究,但帶出的重點應該是如何做好請人把關工作,慎睇求職者的語文能力、說話技巧及EQ程度。

幾多經驗,幾多碩士博士不重要,做好一份工的Key point還是懂做人處事。

延伸閱讀︰
-【開會1999】6招講清講楚

- 派散水餅的藝術 識撈 vs 抵死之選

- 打工仔5句「阿Q語錄」

-【即管笑】打工仔10大詐病藉口

-【兼職先決】返Part-time前6必問

上載日期︰2015年11月25日


Tags:
Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More