寬頻上網嘅幕後功臣 解答求職者各種疑問

撰文:陳慧珊


資訊科技發展迅速,只要一機在手就可以知道晒呢個世界發生緊咩事。不過,即使網上世界嘅資訊應有盡有,如果無穩定嘅網絡,大家一樣無辦法受惠。

講到上網,大家或者都會諗起入屋裝機嘅裝機師傅,但其實師傅上門裝機前,全靠另一班幕後嘅團隊 - 網絡支援技術員喺後面做左好多網絡建設同埋維修嘅工作,師傅先可以輕鬆駁通成棟大廈嘅網絡。今日我哋就揾咗香港寬頻嘅師傅,幫大家解答幾個常見問題!

1. 網絡支援技術員到底要做啲咩?

話明寬頻上網,當然需要負責「拉線」嘅服務技術員入屋裝機駁線啦!但其實喺佢哋上門裝機之前,就正正係網絡支援技術員嘅「Show time」!

網絡支援技術員Sing Lam話佢哋嘅責任重大,唔單止要喺同事裝機前先喺大廈機房同地下鋪設光纖及加設裝置,仲要喺網絡安裝完成後負責設施維修添!另外,網絡維修最常見就係因為天氣問題導致失效,打風落雨、太熱太凍都需要即時出動,為顧客提供24小時緊急維修服務。

而加入咗香港寬頻短短一年嘅Sing就話佢最難忘嘅係有一次一幢大廈突然間上唔到網,佢靠自己嘅努力幫幾百戶住戶解決問題,喺工作上得到唔少滿足感。

2. 呢一行咁專門,係咪要好熟IT先可以入行?

首先,呢一行對學歷要求唔高,中學畢業都會考慮,當然最緊要係對行業有熱誠啦!

即使求職者無任何IT或者Network背景都唔需要擔心,因為好多初初入行嘅網絡技術支援人員都唔係經驗老到嘅老行專。工程師Jason Yip以自身為例,起初因為對行業感興趣而入行,由前線網絡技術支援人員做起,慢慢累積經驗,去到今日已經成功晉身為主管級人才,幫手培育年資較淺嘅同事。

3. 長遠而言,做網絡技術支援人員有冇前途?

喺公司發展方面,網絡運作高級經理Ken Shum就提到香港寬頻擁有龐大光纖網絡,而且仲係第一間為香港住宅單位廣泛興建光纖網絡嘅公司,光纖網絡甚至覆蓋超過八成香港住宅單位。公司前景有目共睹,唔需要多講。

而講到晉升前景方面,Jason Yip話公司上下關係都好好,上司好願意放手俾下屬處理好多唔同種類嘅工作,而且公司亦絕少有空降主管嘅情況,只要肯努力,升職加薪絕對無問題。

4. 行內咁多選擇,香港寬頻有何優勢?

一份理想嘅工作,除咗人工褔利之外,更重要嘅當然係前景同埋個人發展啦!香港寬頻除咗提供具競爭力嘅薪酬福利之外,更加會為員工提供財政資助同埋有薪假期鼓勵佢哋進修,不斷增值自己。

工程師Jason Yip仲話自己曾經喺其他電訊公司做過,覺得香港寬頻嘅假期比同行多,令佢可以投放更多時享受天倫之樂,平衡工作同生活,多咗時間,當然同家人同埋朋友嘅關係都好咗啦!

講咗咁耐,你係咪都有啲心動呢?
想加入香港寬頻嘅網絡支援團隊,唔好等啦,立即嚟了解吓啦

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【政府工略】政府統計處請統計助理 月薪$20,035 點先做到?

    政府統計處最近招聘統計助理,只要你持有香港統計學會頒發的統計學普通證書,或者擁有以下學歷即可申請,月薪$20,035,以非公務員合約條款受聘,為期約6月12個月。

  • 【保就業】養和拎8500萬補貼 究竟仲有無職位空缺?

    政府為新冠肺炎疫情啟動兩輪「防疫抗疫基金」,同時推出「保就業計劃」,向僱主批出薪酬津貼,以防失業率再進一步上升。首批申請「保就業計劃」的僱主名單,政府已於日前公布,當中養和醫療集團為領取最多補貼的公司,獲資助金額達8500萬元,涉及3200多名員工。

  • 【移居日本?】去便利店打工有望拎工作簽證 一文睇晒14種「特定技能」行業

    最近香港愈來愈多人想申請移民,英國、美國、澳洲和加拿大是熱門之選,但大家又有否想過申請工作簽證,到日本打工呢?日前,日本自由民主黨提出建議,將便利店列為「特定技能」項目,讓日本以外地區的人能夠申請工作簽證,協助日本人手短缺的行業。

  • 【政府工略】政府合約文員月薪$13,145 只須中學學歷?

    為防止失業率再一步上升,政府承諾會在2020/21年度,增加10,000公務員職位,同時創造約30,000個有時限的職位,望與港人共渡難關。雖然政府仍未公布新職位詳情,但有些部門不時都會公開招聘人才,而在最新職位空缺中,土地註冊處的合約文員為熱門的選擇,因為這個職位的入職要求不高,可讓更多人申請。

  • 【畢業就業】助年輕人就業 政府將推出5000個有時限職位

    新冠肺炎肆虐全球,為各行各業帶來沉重的打擊,本港最新的失業率創15年新高,達5.9%。經濟不景氣,企業在招聘方面轉趨謹慎,初級職位空缺減少,應屆畢業生的求職路將面對更大的挑戰。行政長官林鄭月娥在社交媒體發文,關注青年就業情況。

  • 【政府工略】財政司又請人 經濟分析員月薪$55,995

    財政司司長辦公室最近為政府經濟顧問辦公室招聘人才,只要你合符以下的資格,便可申請成為經濟分析員,起薪$33,350,最高每月更可賺$55,995!

  • 【政府工略】破產管理署有合約文員空缺 月薪12,590

    最近想搵工?又擔心私人機構會有經濟壓力,容易炒人?政府工可能會適合你。最近破產管理署招聘合約文員,學歷要求不高,工作期為12個月,有意申請的,記得留意以下的職位詳情。

  • 【疫市求Job】HKTVmall請步兵 6.29有招聘日

    受新冠肺炎影響,很多公司都將業務轉型,利用網上平台推銷產品。HKTVmall的業務發展迅速,訂單亦愈來愈多,因此HKTVmall亦在Facebook徵人,減輕現時員工的負擔。假如你有興趣成為其中一份子,即睇以下職位空缺的詳情吧。

  • 【政府工略】教育局請一級技術支援服務主任 月薪18,526

    教育局定期都有招聘人才,特別是會為學校請合約或兼職,處理校園的事務。最近,教育局就為馬頭涌官立小學請一級技術支援服務主任,這個職位不需要大學學歷,只要你熟悉Window Server和符合以下要求,即可申請。

  • 【政府工略】路政署請乜人 月薪$85,870?你同我做唔做到?

    政府最近的職位空缺,愈來愈多經理級職位,先有投資推廣署一口氣請5大部門經理,最新有路政署的工程品質經理,不過此職位的月薪比投資推廣署高出接近一倍,有$85,870。