comScoreTag

將辦公屎朱古力味化

將辦公屎朱古力味化
賈心潔
office shit
但願Cool魔常在心中,將辦公室的屎統統「朱古力味化」。

「我鍾意最後一刻先出現,因為唔使對住你哋班廢物咁耐。」「Rule no.1, there is no rule; rule no.2, follow rule no.1.」「一隻烏龜,一隻蝸牛。」Issac和Roy被神級靚仔老細Cool魔這樣「蹂躪」,真是「朱古力味嘅屎」;然而作為現實中的一粒塵,面對另一粒叫做「老細」的塵,只能嘆一句︰「咦,啲朱古力好似有屎味喎。」

但願Cool魔常在心中,將辦公室的屎統統「朱古力味化」︰

1/ 當老細說︰「未見到有咩效果,下次點樣做好啲?」
Cool魔入血︰「我對你嘅comment,就係no comment。」

2/ 當老細說︰「公司睇好你,你畀心機,出年升你職、加你人工。」
Cool魔入血︰「你就係做到咁多?不如我出埋你份糧,啲嘢瞌埋對眼都做到啦。」

3/ 當老細說︰「呢個Project好重要,係下半年主打,一定要醒目啲做好佢。」
Cool魔入血︰「請你就係貪你唔靚仔,點知都係咁無水準,早知請個靚啲。」

4/ 當老細說︰「出去做嘢啦!」
Cool魔入血︰「唔願出去,唔該都搵啲嘢遮住你個樣先。」

5/ 當老細說︰「今年咁多個新人之中,你就最弱,要多啲向佢地學習。」
Cool魔入血︰「你再係咁hea,我即刻offload你。」

6/ 當老細說︰「你唔係啱啱出嚟做嘢,我唔會捉住你隻手教你架啦。」
Cool魔入血︰「咁啦,你戒咗奶先學人返工啦。」

7/ 當老細說︰「你明唔明我講緊咩?明唔明我問你明唔明啲咩?」
Cool魔入血︰(Sorry,你根本無資格被Cool魔折磨。)

有沒有一刻赫然發現,其實老細很可愛?日日返工都似經歷一次又一次初戀?

延伸閱讀︰
- Lunch time是如何死去的?

- 一日阿姐 一世阿姐

- 10大廢到無倫廢話

- 10個一問就很豬的「點解」

- 返工10件激死人的事

上載日期︰2013年7月19日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More