comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

對住老細口啞啞?


董德少



話題, 辦公室, 同事, 老闆

workplace chitchat

同事聊得興高采烈之際,老闆釋出善意表示「希望參與」,打工仔千萬別即時「散水」!

辦公室「天文台」今日先後收集到兩股風暴消息︰

老闆投訴︰「搞錯!今朝見到班同事講得興高采烈,我諗住去湊下熱鬧,點知佢地竟然見鬼咁走都走唔切。德少,我呢個老細形象真係咁差?」

同事找包大人伸冤︰「嚇死人咩,玩玩下閃出嚟!好彩散得快咋……如果唔係又話我地掛住玩唔做嘢。德少你都唔好話唔險!」

根據以上風暴「數據」,辦公室天文台台長董德少得出三個結論︰
1/ 老闆有時都想玩,與員工打成一片
2/ 員工未必討厭老闆,更多時候是擔心被捉「唔做嘢」
3/ 老闆與打工仔之間,「r(搲)話題」是絕對必要的

緊急搲話題的場面無日無之,如今朝的個案就發生在平常的辦公室環境內。而愈平常就愈疏於防備,「敵軍」自然愈容易攻其不備。各種「平常」場景包括︰
- 大堂等「車立」中
- 洗手間梳妝時
- 茶水間八卦
- 堅守崗位時閒聊,遇上老闆「行beat」巡至
- 商務午餐、公司周年晚會等

由此可見,身處辦公室,無論老闆還是打工仔,都處於全天候搲話題狀態。尤其是打工仔,聊得興高采烈,老闆釋出善意表示「希望參與」,打工仔千萬別即時「散水」,否則就表現得很「此地無銀」。建議將話題像紙巾、潤唇膏或白花油般,「袋」定幾個落袋,有備無患。

「包無死」話題選輯
1/ 天氣︰「最近天氣潮濕,啲衫成日都唔乾,係時候瘋狂shopping。」
2/ 公事︰「已經聯絡Peter,反應好正面,一有消息會報告。」
3/ 飲食行情︰「最近xxx酒店推出海鮮自助餐,有機會一定要去試。」
4/ 假日活動︰「前兩日放假去咗邊度玩?」

延伸閱讀
- Boss面前封嘴8件事

- 老闆術語Decoder

- 10招湊掂惡搞老闆

- 10大工作間搞和諧金句

上載日期︰2013年5月20日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email