【小薯求生包】假期後回魂7大法

文:子都

aftervacation
與其hea吓hea吓頹住做,不如開行turbo。

一年容易又復活,話咁快就放完4日假。留意返,喪玩喪食完都係要返工㗎。唔想呆呆滯滯畀老細照肺兼OT,可以參考以下回魂大法。

1/ 星期三或四返港
長假期好多打工仔會選擇去旅行,如非必要,唔好一到香港第二日即刻返工,因為精神一定差,十足walking dead咁,效率低不特止,分分鐘搞到自己病埋,攞苦黎辛。如果時間許可,不妨揀星期三或四返港,咁你捱多一兩日就有weekend回回氣,應該可以幫你回魂。

2/ 返工前做好準備
返到香港第二日唔返工,唔代表無嘢做,全日喺屋企瞓覺。你應該花20分鐘,釐清嚟緊一星期要完成嘅項目,等你返到工作崗位時易啲上手,無咁崩潰。其實每逢星期日都可以咁做,包你事半功倍踢走Monday blue。

3/ 早起冥想
返嚟之後嗰朝,不妨比平日早半個至一個鐘起身,沉澱思緒,確立當日或嗰個禮拜嘅目標,有助你儘快回歸日常生活同工作規律。

4/ 控制飲食
放假通常一係食好西,一係食垃圾食物,高油鹽糖嘅餐單對身體有害無益,除咗積聚脂肪,仲會令人精神變差。想回復狀態同效率,可以買高纖、天然嘅食材,親自下廚,記得落少啲油鹽糖呀!

5/ 花少少時間catch up
終於返到office,開工前同你合作開/相熟嘅同事傾個偈,用5分鐘了解吓你唔喺公司期間發生過咩事、跟開嘅Project進度如何等等。

6/ 倒序睇email
放完假返嚟,inbox必定被轟炸,N封email等住你,點算?可以用last in first out嘅方法,由日期最近嗰封開始睇(唔好跟收到嘅先後次序)。你會發現,好多問題喺你返公司前已經解決咗,無須再跟進。

7/ 專注大Project
至少安排一個大Project喺你返嚟之後進行。點解?因為與其hea吓hea吓頹住做,不如開行turbo。大Project會逼使你更快投入工作,亦會令你更有動力,呢種衝勁仲可以一直維持落去!

延伸閱讀︰
-【小薯求生包】畀人讚,應該點應好?

-【小薯求生包】4招完美結束對話

-【小薯求生包】Email潛規則6個

-【小薯求生包】7招贏在死線前


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場制勝】通訊程式令我們無法專心工作 3個方法管理你的WhatsApp群組

    科技發展迅速,便利了我們的日常生活。只要手持一部智能電話,我們就能隨時隨地與身處異地的朋友保持聯繫,打工仔亦可以隨時隨地處理公務。不少公司都會利用WhatsApp、WeChat等通訊程式進行溝通,貪其方便、快捷,但一不小心卻會令員工分心,無法工作。

  • HOT【自我增值】襯衫只係成功第一步? 專家教辦公室打扮4大技巧

    還着西裝上班?雖然部分公司仍然要求員工穿着正式西裝上班,但是普遍的企業都已經沒有這種規定,甚至連老闆也是穿上便服回辦公室。女同事不用限於穿正裝,當然就有更加多打扮的方式......

  • 【自我增值】銀行戶口入不敷支? 3招應付突然收入大減

    經濟不景,不管你是企業老闆,還是打工仔,面對疫情下公司盈利急跌、被要求減薪或放無薪假等情況以致收入大減,銀行戶口也許快將入不敷支......

  • 【自我增值】醫療保健行業前景如何?想入行讀咩Course好?

    香港每1,000名人口中,註冊醫生數目約為1.9名,而註冊和登記護士數目約為7.1名,未能追上經合組織國家的平均水平(每1,000人有3.4名醫生及9名護士)。醫療保健行業人手短缺問題持續,不少人在計劃投身哪個行業時,都會將醫護列入考慮之列。 醫護界薪金吸引,在醫管局轄下的醫院任職登記護士,頂薪達4萬多元,而且滿3年更可獲約滿酬金。除此之外,職業的穩定性也是其中一個優點。如果抱有救急扶危的心,而且希望得到穩定的收入,醫護行業是畢業生和計劃轉工人士的絕佳選擇之一。 要入行,先要獲得相關認可資格。哪些醫療保健行業的課程最受歡迎?根據CTgoodjobs網頁統計,累計最多人搜尋的5個醫療保健類課程如下:

  • 【職場英語】“Do you understand?”似鬧人 5個說法更禮貌

    許多時候表達完自己意見,都會想知道對方是否能接收到自己所表達的,所以不少人都會在句末加上“Do you understand?”(你明白嗎?)......

  • HOT【技能提升】一秒釋放手機空間?5個絕招馬上學起來

    手機又無位?一旦開始購買額外儲存空間、使用雲端服務等,往往要以後每月付款。打工仔每日辛勤工作,但每個月被「扣數」,就是花在買手機儲存空間上,實在心有不甘。正所謂「小數怕長計」,有沒有方法可以快速清空手機儲存空間?

  • HOT【自我增值】多個行業均現裁員潮! 失業必做7個步驟

    本港出現的裁員潮一浪接一浪,似乎尚未見盡頭,尤其是這4大行業──零售業、旅遊業、酒店業及航空業,一向是香港重要的經濟支柱......

  • 【在職爸媽】居家隔離是增進親子關係好時機 5個方法維持好心情

    新冠肺炎疫情蔓延全球,各國推出不同的抗疫措施,其中英國、法國等地更實施全民居家隔離,香港不少打工仔亦能留在家中工作,以減緩病毒的傳播。香港有不少雙職家庭,父母每天與子女相處的時間有限,疫情正正是好機會讓他們多陪伴子女,以下5個方法助你與孩子們,一同健康和愉快地渡過這段抗疫的艱難時期。

  • HOT【職場制勝】疫情令在家工作成主流 擁有兩種技能人人爭住請你!

    新冠肺炎於全球大流行,為減緩疫情傳播的速度,英國周一(23日)宣布新一輪抗疫措施,包括要求全民居家隔離,除購買食品、藥物等必須品外盡可能減少外出,同時呼籲員工盡可能在家工作。對不少企業而言,今次疫情是試驗在家工作成效的好機會,隨著科技進步,遙距工作或許是未來的趨勢和主流。

  • 【在職爸媽】經濟差雙職家庭增加 怕忽略子女?研究指你諗多咗

    受新冠肺炎影響,全球經濟受到不同程度的衝擊,各行各業都要縮減開支和人手。在香港,不少行業如旅遊、酒店、零售、飲食業等先後受政治爭議和疫情的打擊,打工仔面臨減薪,甚至失業的境況。加上香港生活成本高,物價更是貴絕全球。為維持生活水平,雙職家庭愈來愈多,不少家長怕因此忽略子女的成長,但研究卻發現父母工作與否不會影響子女的幸福感。