【小薯求生包】4招完美結束對話

文:子都

職場上經常要交際應酬,有時不幸遇著「長氣」客戶、合作夥伴,甚至老細,明明好想走先但又怕尷尬、驚得失對方,唔敢打斷,結果搞到自己硬食呆坐成粒鐘,內心非常焦躁,工作進度嚴重落後之餘,表面上仲要扮到好有興趣、洗耳恭聽咁樣,真係諗起都慘情。

其實只要高明地結束對話,就可以走先兼能同時保持雙方良好關係。以下有幾個實用招式:

1/ 轉移視線
轉移對方注意力,兼且提供一啲好處、幫助,可以減輕結束對話時產生嘅尷尬同負面感覺。例如打算離開時講:「啱啱提到嘅資料,我返去之後send畀你。」、「關於你嘅問題,我同事好有研究,或者我請佢同你講解。」

2/ 身體語言暗示法
對話過程中嘅小動作會引起對方注意,例如望錶、拎起枱上文件,配合呢啲動作加上解釋,就可以先發制人,同時令大家都好落台。例如望錶之後話:「唔好意思,我要睇住時間,因為20分鐘後仲有個會要開。」或者拎起枱上文件,對話期間時不時瞄一瞄,然後話:「份文件有啲嘢要執,或者我快啲返去改完畀你睇?」然後順勢起身「撇s」。

3/ 預告結束
如果會面後有其他工作或行程,不妨喺對話中(不經意)提及,令對方有心理準備並且注意時間。例如主動問對方:「完咗之後你使唔使去其他地方?/ 你有無其他嘢做呀?」如果對方答:

A.「我之後要去XXX / 要去開會 / 要返公司。」
你就可以順理成章話:「咁我地儘快傾完,唔好阻你咁多時間。」

B.「無喎。」
你就可以提到自己之後嘅行程:「我之後仲要返公司搞埋啲手尾。」

4/ 直言不諱
有時對方講到眉飛色舞,可能完全無視你各種明示、暗示,甚至忘記時間。你可以直接表達:「好多謝你今日抽時間同我地見面,但我地仲有好多工作要跟進,所以唔好意思真係要走先,或者下次再傾。」以工作為由離開,對方多數會理解,不必擔心失禮。

延伸閱讀︰
-【小薯求生包】7招贏在死線前

-【小薯求生包】Email潛規則6個

-【職場和平】如何避免政治爭拗白熱化

-識捉精靈,無理由唔識搵工

-日夜無間做 打工仔過勞症狀Checklist

上載日期︰2016年8月23日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職涯規劃】符合5個條件 = 可以提早退休?

    返工日捱夜捱,不少打工仔都經常笑言想提早退休,好好享受生活。

  • 【理財知識】拒做「月光族」 戒掉7個理財壞習慣

    打工仔每月辛勤工作,你會選擇「及時行樂」,將每月所賺的花在娛樂上,或是「積穀防饑」,將大部份人工儲起?

  • 【理財知識】唔怕荷包「重傷」 4個旅行慳錢Tips

    下一個假期打算到哪裡旅行?無論你的目的地是甚麼地方,應該都不想「卡數」成為旅程的紀念品。

  • 【自我增值】30秒決定第一印象?教你7招提升好感度

    無論是面試、開會、與客人見面……給別人的第一印象(First Impression)總是非常重要,甚至能夠影響日後雙方的信任程度。

  • 【職場熱話】向暗戀女生搭訕慘食檸檬 網民獻5大計教識女仔

    「地下鐵碰著他」,公司同事亦碰上了心儀的她。近日有網民於Facebook群組「奴工處」投稿指,自己暗戀同一樓層但於另一公司工作的女生,某天嘗試跟她打招呼時,卻遭冷淡對待。事主於是上網問網民意見,希望能指導一下。

  • 【職場增值】唔想再OT? 把握「黃金15分鐘」提升工作效率

    打工仔每天面對堆積如山的工作,如果未能在辦公時間內及時完成,自然只會落得「OT」的下場。

  • 【職業生涯】返朝9晚5都賺到百萬外快?過來人醒你4招

    香港衣食住行樣樣貴,想維持高品質的生活,同時養父母、養妻活兒,單靠正職的一份固定薪金是不夠的。想開源,不少人會選擇投資,亦有不少人選擇在正職以外多做一份兼職。

  • 【職場熱話】食Lunch成日走數 同事夾計一招KO

    成世流流長,總會遇著食飯唔畀錢的同事。近日有打工仔於Facebook群組「奴工處」投稿指,其同事經常以不同藉口,博懵「走數」飯錢,最後一眾同事出招對付該同事,並沒有再跟他吃飯,事件惹起網民關注。

  • 【職場增值】打工仔穿搭術 Smart Casual VS. Business Casual

    不得不承認,你給別人的「第一印象」總來自你的穿著方式,尤其是在商業社會,你的衣著能夠反映你的專業形象,正確表達你的身份及相應行為。

  • 【職場熱話】5個方法 辨認出無能上司

    相信不少打工仔都曾經試過,在工作上遇上錯折或困難時,才發現不但有苦無路訴,更沒有人能幫上忙。心中不禁出現一個疑問:「為何我的上司如此無能?」沒錯,當遇上差勁、無能,甚至無法相處的上司,確實影響工作情緒,甚至令效率降低。以下5個方法,幫你辨認出「豬隊友」上司,避之則吉。