comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

【年輕CEO有話兒】賺得少,係因為你對社會無貢獻?




一杯奶茶值$14、一個LV包包可值過十萬,那麼我和你工作一日又值多少?近日,一位本地年輕CEO在網上分享一段影片,大談「貢獻論」,認為:「你的人工多寡,直接等於你在社會上貢獻有多少!」結果被網民狠批:「好膚淺!」帖文引起網民熱烈討論。


麥當奴員工的價值  只等於一個魚柳包?
該名CEO分享指一個人對社會的貢獻反映在他的薪酬上:「麥當奴員工每小時$34.5,呢個正正就係佢地嘅價值,佢地永遠比唔上醫生,因為醫生要去做手術幫助其他人,他的薪金自然比麥當奴員工多!」又用名人做例子:「Bill Gate擁有890億美金身家,因為佢為我地帶來Microsoft、Windows、Office等改變我地嘅生活,為社會帶來好大嘅價值。」他以醫生和Bill Gate的例子分別說明:「薪酬高等於貢獻多!」最後更提醒:「如果你只識喺麥當奴禁幾個制整魚柳包的話,你嘅價值就只是一個魚柳包嘅價值!」

單以薪酬量貢獻  網民感荒謬
影片在網上廣傳,引來不少網民抨擊。有網民認為職業無分貴賤:「人工高低視乎職位和公司類型,跟貢獻完全冇必然關係!」亦有不少網民認為薪金的多少取決於市場需求定律:「賺得少,唔代表無貢獻,只係代表做既野唔值錢或者技能太多人有,只係職業有分市場價值。」

有網民認為每個崗位亦有其貢獻:「如果呢個世界冇咗人洗廁所,冇咗人倒垃圾,呢個會變咗一個咩世界?每個人都有貢獻,只不過你個人認為Bill Gate嘅貢獻大啲,但係我覺得如果冇人倒垃圾,我唔會想喺呢個世界生存囉!你俾10部iPhone我都冇用,冇農夫嘅話,我直頭會死添,但大部份農夫都唔係富翁嚟㗎喎!」

當然,亦有少數網民支持該CEO的說法,認為現實的確如此。但有網友則反問:「義工冇人工、社工人工低,係唔係代表佢地貢獻少?」其實,正因為不同職業的存在,大家各司其職,互相配合,不論少了那一位的貢獻,都足以影響整個團隊。
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email