comScoreTag

忙都要放假、忙先至要放假

忙都要放假、忙先至要放假
賈心潔

尤特襲港,牽動了多少人的思緒和神經——呢個風打得成就有日假仔喇。尤特來勢洶洶,facebook旋即陷入捕風捉影狀態;尤特走了,「力牆好嘢!」「點解唔可以等多20分鐘?」就在那一個下午,朋友L在facebook寫了這段文字︰

「1點40分變三號風球,3點40分前要返到公司。我1點45分出門口,而家先到香港站,大概趕唔切3點40分返到去……天噢,計計條數,我花超過兩小時等車、上唔到車、再等車、又上唔到車,期間又趕又迫又風又雨;返工officially處理約兩小時公事收工;然後再花另外兩個鐘等車、塞車、行路返屋企。知道今朝算賺咗,而天有不測之風雲,打工仔邊個唔係咁,所以並無呻到葉落、或眼紅九巴港鐵賺到笑嘅意思,只係突然明白,人點解一眨眼就30歲。」

此情此景,身為打工仔的是無話可說的。姑勿論香港是否有甚麼力不力牆,煉成金剛不壞之身,只能說香港的確是塊福地,而且人煙稠密,山多平地少,維多利亞港水深港闊……(80後對於這小學社會書的內容很有親切感吧!)

連小學教科書的內容都記得,還記得嗎,是從幾時開始,我們學會如此期待打風?打風啊,天災人禍來的。並非要站在甚麼道德高地蔑視社會眾生,皆因小妹亦是螻蟻一隻。不過,與其望天打卦,倒不如豪一次,大方放自己一個真正的假期,發掘那一直都在、卻以為丟了的一點小東西。

延伸閱讀︰

- 這樣算不算欺凌?

- 吞咗啖氣得啖笑 – 同事7笑位

- 如何跪求快樂?

- 將辦公屎朱古力味化

- 10個一問就很豬的「點解」

上載日期︰2013年8月16日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More