打完風返工係愛定責任?老細10句「激嬲」打工仔

打完風返工係愛定責任?老細10句「激嬲」打工仔
撰文︰陳嘉儀
颱風「山竹」周日(9月16)襲港,不少人都形容風後的香港市容尤如災難片現場,不過儘管風勢破壞力驚人,但對一眾打工仔要返工的心卻彷彿絲毫無損,在風暴翌日的星期一照樣「迎難而上」。

面對著港鐵「有限度服務」、巴士停駛、爛路、塌樹等「挑戰」,大家都尤如障礙賽的參賽者,展示平日連老闆都前所未見的決心與勇氣,不惜於鐵路沿線徒步、「爬樹」、用無比耐性等車、「縮骨」擠入車廂......完全感覺到那股堅毅不屈。不過究竟背後是甚麼驅使打工仔打完「八號波」都要返工,是責任?還是愛?

很可惜,背後原因可能是因為他們有個「Mean精」上身的老闆,不見半點憐憫之餘,連特首林鄭月娥那句「互諒、體恤」都不見影蹤。以下10個「一秒激嬲」打工仔的言行句句真實,有血有肉,究竟道理站在勞方或資方?

網民有話兒 ︰如何「一秒激嬲」打工仔?
1/ 同事家住大尾督交通不便,僱主建議員工用Annual Leave扣假。

2/ 同事家住新界,花半日還未能上班。老闆:「你都唔想嘅,扣你半日假。」

3/ 老闆:「我落咗風都即刻返公司啦!點解啲Part-time 都唔肯返吖?」(時間為下午六、七點)

4/ 一句:「公司規矩,幫你唔到。」

5/ 早上10點致電同事:「你同我Make sure 今日三點前出晒啲野。」

6/ 老闆:「其他同事都已經返咗公司,如果你Lunch 前返唔到就扣假。」

7/ 老闆:「咁你都要諗辦法架,加幾多錢搭的士都要返架。」

8/ 老闆:「打完風無車你慢慢返唔緊要,但今個月勤工獎實會冇!」

9/ 老闆:「返唔到嚟唔緊要!聽日補請假紙就得架啦。」

10/ 老闆:「你游水都要游返嚟呀!」

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More