comScoreTag
FancyBox
FancyBox

CV 履歷

【搵工跳槽】12大熱門工種身價比對


CTgoodjobs編輯部



搵工, 求職, 招聘, 薪酬, 福利, 跳槽

個人的價值,絕對不是由份工或份糧去衡量的。

本港失業率長期維持於3.3%低水平,相信是不少求職者及密謀搵工跳槽人士的黃金時間。然而,搵工跳槽又係咪真係咁易呢?據社交平台LinkedIn最新發表的報告指,36%受訪學生及少於1年工作經驗的打工仔表示,需花1個月至3個月時間才能覓得首份工作;而擁有逾15年經驗的專業人士,則認為當年搵工相當容易,有38%指畢業後1個月內已找到工作。

調查又發現,本港新一代認爲理想工作的首3項因素為︰
1/ 薪酬(43%)
2/ 工作福利(42%)
3/ 同事「啱嘴形」(40%)
當中,只有13%受訪者認為事業發展是理想工作的首要條件。

至於理想行業方面,頭3位分別為︰專業服務(14%)、金融(12%)及藝術與文化(11%)。CTgoodjobs編輯仔知道大家心急,特別搜集其中被搜尋次數最多——即最熱門的工種,列出一個身價簡表,要不要入行、expected salary填幾多,自求多福。

3大理想行業

薪酬中位數*

1

專業服務

- 資訊科技總監:$7

- 資料庫管理員:$3.5

- 軟件工程師:$2.5

- 系統工程師:$2

2

金融

- 財務總監:$6.7

- 高級財務分析師:$4.2

- 投資策劃顧問:$3.2
- 財務策劃師:$1.6

3

藝術與文化

- 數碼藝術總監:$2.5

- 時裝設計師:$2.5
-
圖像設計師:$1.2

- 插畫師:$1


*CTHR「SalaryCheck」數據。即check身價,按此

Well~ 天下間可以做的工作何其多,以上3大範疇、12大工種都笨不是你杯茶?絕對不足為奇。鼓勵大家忠於自己,按個人興趣及專長選擇最適合自己的職業。行行出狀元,以編輯仔為例,即使明知寫字在今時今日的香港未必賺到大錢,仍然日揼夜揼。反正一日餓唔死,一日都仲有機會追尋夢想。而個人的價值,絕對不是由份工或份糧去衡量的。再者,說不定,機會下一秒鐘就出現 (自high中)。總之,大家加油!

【HR專區】
為了前瞻招聘市場發展趨勢,讓僱主及求職者了解各行業就業前景,CTgoodjobs現誠邀各位HR同事,參與《2014年第四季至2015年第一季招聘趨勢》。5秒即填,按此

延伸閱讀︰
-【CV大抄考】例句舉1反4改寫示範

-【同遮唔同柄】大學畢業生薪酬比對

-【搵工追夢】Dream Job是這樣煉成的

-【信者失救】5大搵工傳聞

-【轉工跳槽】10大襟撈 vs 5大搵路職位

上載日期︰2014年10月23日
讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email