comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

搵工面試妙答(11)︰點解想做份工?


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, HR, interview

問得「點解」,意味答案本身並不是最重要的,關鍵在於「點答」。

「點解想做份工?」這個問題,看起來毫無殺傷力,而其實刀在棉花裡,隨時殺到求職者一楝都無。求職者娘娘上身霸氣答「耶~ 咁都要問……因為人地想囉!」固然死無葬身之地;即使平平凡凡、老老實實答「為份糧」、「阿媽話好」、「兒時夢想」等,都不恰當。

朝著以下3大方向重組句子,平凡到無得再平凡、現實到不能更現實的答案,一樣可以突圍而出。

「想做」不離3方向:
1/ 有心︰興趣
求職者可從心儀行業、應徵公司及職位著手,反思「為咩想入呢行?」「點解想做xx而唔係yy?」等基本問題。闡述對企業的興趣時,不妨借用該公司的理念、文化、產品或服務作為有力依據,趁機凸顯對應徵公司的深入認識,增強說服力。

靚抽示範:
「貴公司一直都以獨特嘅市場推廣同客戶服務見稱,而我尤其欣賞你地創新求變嘅經營理念,就好似啱啱過去嘅聖誕推廣活動入面……(舉例自己吹)」

2/ 有力︰經驗及技能
無論搵工還是打工,都既要有心亦要有力。求職者sell自己的推銷重點,離不開經驗值與能力值。建議從招聘廣告找出3項至5項最關鍵的入職要求,並針對相關條件力陳個人優勢,繼而帶出可對公司作出的實質貢獻。

靚抽示範:
「我能夠勝任呢份工。正如CV所寫,我具備呢個職位所要求嘅技能,如XXX、YYY等。另外,我亦有3年係外資公司從事項目管理同推廣工作嘅經驗,熟悉ZZZ……」

3/ 有計劃︰職涯發展
面試時,建議求職者無論如何要將應徵職位的發展潛力,連繫到個人職涯策劃上,強調貢獻公司的同時,亦得以提升自己,兩者一同成長;闡述時,決心和抱負更是「肉緊」位,務求將進取一面呈現在面試官眼前。(最近有個經典例子,編輯仔認為值得分享一下。話說,某佳麗選美,介紹志願時竟說「希望成為護士」。啤!)

靚抽示範:
「我自細對設計就好有興趣,畢業後一直從事插畫工作;呢幾年嚟都好積極咁製作自己份Portfolio,能夠加入貴公司成為插畫師對我嚟講有重大意義,因為……」

延伸閱讀︰
-【搵工懶人包】100款CV即時下載

-【臨接Offer】6大必Check防漏

-【ThankYou信】5大唔寫好過寫

-【搵工面試】求職者4大「諗多左」

-【Editor's Pick】20大搵工、打工、辭工必讀

上載日期︰2015年1月28日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email