comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

搵工面試妙答(8)︰你最唔鍾意乜?


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, recruitment, HR, interview

透過負面事件,帶出求職者的正面特質及能量,是秒殺印象分的致勝關鍵。

求職面試問題「你最唔鍾意上一份工D乜?」堪稱史上最易中伏的陷阱之一。意志薄弱或定力稍遜的求職者,很容易墮入「呻到葉落」的困境,萬劫不復。有危自有機,求職者務必以以下3大中伏示範為誡,來個絕地反擊。大難不死咯,必有後福。

3大中伏示範:
1/ 求職者答︰「份工超無挑戰性,做嚟做去都係嗰啲,媽咪話我明明就係做大事嘅人才。」

HR暗藐:小事都未做好,就想做大事?唔識欣賞自己嘅工作,自尊自重,並從中搵到樂趣,咪就係你嘅問題囉。

2/ 求職者答︰「老細超難頂,識講唔識做,我真係接受唔到啲極權主義者呀!重有喎……(下刪10萬字負評)」

HR暗藐:同呢種負面人共事夠難頂咯……我反而同情你嘅ex老細多啲。我地公司都真係接受唔到你。

3/ 求職者答︰「間Office隔涉到呢……附近無啖好食架,衰過Hall Can。」

HR暗藐:就係因為咁而辭職?到底係你個人本身hea,定係求其答啲嘢嚟hea我?

見招拆招4步:
第1步 - 洞悉潛台詞
面試官以情感著手,透過負面發問旁敲側擊,無非想測試求職者的:
- 逆境智商(處理逆境或壓力的能力與態度)
- 心理質素(到底是正面人,還是怨婦、憤青)
- 工作熱誠及動機(預測能否適應新工作)

第2步 - 對事不對人
求職者即使心裡一池苦水、萬般委屈,搵工面試時務必保持冷靜理性,切忌意氣用事。作答時,宜對事不對人,切忌針對個別單位(公司、上司或同事)作出連珠爆發式「彈劾」。

第3步 - 避重就輕
建議求職者揀選一些與應徵公司及職位無關痛癢的範疇作答,概括陳述即可,免得講多錯多。另一方面,不妨乘機帶出對新公司新職位的發展空間、進修機會等期望,反客為主,凸顯積極向上的一面。

第4步 - 轉負為正
透過負面事件,帶出求職者的正面特質及能量,是秒殺印象分的致勝關鍵。作答時,宜將焦點集中在處事手法及得著上,並強調自己即使處於逆境或未盡如人意的工作環境中,仍能保持專業及熱誠。

延伸閱讀︰

-【面試甩底】恥笑5大爛藉口+補鑊3招

-【搵工面試】求職高手、低手對照表

-【見工】4招拆掂「唔Pro」面試官

-【求職大包圍】7式面試 x 7攻略(續)

-【趕客】揭10大「極品」求職者

上載日期︰2014年9月17日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email