comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

搵工面試︰份Job接唔過6跡象


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, job, recruitment, CV, interview

dun take these job offers
若求職者遇上了,建議不要隨便接受對方的Job offer,因為有可能「中伏」……

求職者去見工面試不可以遲到、不可以不做「功課」、不可以問沒經大腦的蠢問題……都說世界是公平的,你揀人人揀你;逆向思維,人地揀你時,你一樣在揀人揀工。以下情況,若求職者遇上了,建議不要隨便接受對方的Job offer,因為有可能「中伏」……

面試官若出現以下6種表現,就暗示份工可能「有埋伏」、做唔過︰

1/ 面試官遲到
一理通百理明︰求職者遲到要被out,為甚麼面試官遲到可以被允許?(有合理解釋除外)

2/ 面試官狂數公司員工不是
一理通百理明︰求職者見工頭號大忌,就是說前僱主壞話;而狂數前僱員的僱主或面試官,一樣無品。

3/ 面試官事前沒有詳閱求職者的履歷(CV)及背景資料
一理通百理明︰鮮有不寫CV就見得成工的求職者;自然罕有事前不看求職者CV的「正常」面試官。

4/ 面試官未能詳細清晰地介紹求職者面試職位的職責,例如含糊其辭說甚麼「到你做落,你就會知」之類的敷衍之言
一理通百理明︰不用解釋,就覺得可疑。如果求職者面試時被問到「你知唔知呢份工主要做啲咩?」而不能詳細回答,正常的面試官都會質疑「唔知份工做咩你又會嚟申請嘅?」而不會加以取錄;反之亦然。

5/ 面試官問大堆與工作無關的私人問題,如︰「你結咗婚未?」「你屋企有幾兄弟姊妹?」「你銀行戶口幾多號?」甚至「你著幾號鞋?」等
一理通百理明︰單一個「怪」字,就夠求職者敬而遠之了。試想想,哪有正當求職者會在面試時,問面試官這類九唔搭八的問題。

6/ 面試官在面試期間玩手機、查閱email、進食等
一理通百理明︰分明是不尊重求職者,以及整個「面試」場合。若非存心「運桔」,就一定是心懷不軌。CTgoodjobs編輯部亦藉此警惕求職者,面試時千萬別玩手機、查閱email和進食等。

延伸閱讀︰
- 搵工面試︰ 成功前上的5堂課

- 搵工面試妙答(5)︰你GPA麻麻地喎……

- 搵工面試︰「色」誘HR 見工最忌橙人

- 搵工面試︰7大HR常講反話

- 搵工面試妙答(4)︰8招拉埋真空期

上載日期︰2013年12月18日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email