comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

【搵工面試】加分記住5個點


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, HR, interview

若求職者肯出多少少力、加多幾錢肉緊,從細節著手,定能事半功倍。

細節,除了暗藏魔鬼之外,亦蘊藏加分位。搵工面試,要做足基本嘢其實唔難,當中不外乎︰揼好CV、砌靚求職信、緊貼市場、做好定位兼開靚價等「例牌」。若求職者肯出多少少力、加多幾錢肉緊,從細節著手,定能事半功倍。點做?

以下5大Extra加分點,做唔足都袋定一個半個落袋,不但Nothing to lose,更可能小往大來。

搵工面試5大Extra加分點:
1/ 官網以外搵料
面試前,「lun」熟應徵公司官網是指定動作。有志氣的就挑戰Advanced Level,建議求職者深入研究企業的期刊、季度報告,以及社交網站帖文。

Extra醒你:面試時,要把握機會,明示或暗示「做足功課」,搵位引用相關資料及數據,讓面試官深深感受到砰砰聲的誠意。

2/ 善用科技
求職者只要登入Google帳戶,進入「Google Alerts」的設定版面,輸入想要關注或追蹤的話題關鍵字,如心儀公司名稱、行內術語等,Google就會依時將相關最新資訊速遞至閣下的Email。

Extra 醒你:搜尋結果類型可細分為新聞、網誌、影片、討論及書籍。求職者亦可根據個人需要自行設定發送頻率,運籌帷幄。

3/ 吉時:星期二 9:30-10:30am
求職者狀態大勇,面試時自能揮灑自如。研究發現,一般人在周二的生產力最高,而且9半至10半這個「唔遲唔早」的時段,面試官的精神狀態亦會較佳。

Extra 醒你:周一、周五,或午飯前後時段,屬「不宜面試」時辰,各位執生。

4/ 準備「故事」大綱
每個人背後都有獨一無二的故事,求職者只要肯花點心思,以故事形式交代個人履歷,自能突破「我係盧勝強;xx畢業;強項係咩都勁,而無弱點就係我最大嘅弱點blabla……」等悶到蚊瞓的陳述。

Extra 醒你:講故事時,除「工作」主線以外,求職者不妨加插進修、興趣及嗜好等人性化元素和副線,凸顯個人特色。

5/ 妙用時尚宣言
利用時尚宣言(Fashion Statement)的威力,借衣著表達求職者的個性與形象,如配襯大方而精緻的扣針、顏色Sharp醒的領呔等,也許能夠帶來意想不到的效果。

Extra 醒你:深藍色和黑色是見工的最佳顏色,黑、白、灰大路色無走雞;不妨低調地加個鮮明主色,吊吊味。

延伸閱讀︰
-【搵工懶人包】100款CV即時下載

-【搵工面試】Fb刁難10問+折彈秘技

-【搵工面試】4大「無得輸」法則

-【見工老尷】8大求職搵窿瓹

-【面試成功率】10題即check

上載日期︰2015年5月6日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email