【搵工面試】求職者4大「諗多咗」

【搵工面試】求職者4大「諗多咗」
CTgoodjobs 編輯部
「我想……」、「我諗……」、「我估……」是不少求職者見工面試時最易「中伏」的句式。基於禮貌,HR未必會當面駁斥你,不過其實暗地裡可能就會覺得你:「諗多咗。」人之所以會「諗多咗」,原因有二,不是思想太複雜,就是頭腦太簡單。以下4種想法,求職者應盡量避免︰

1/ 想或諗住試下
天真想法:「我有嘅係青春,梗係咩都想試下。」

HR駁斥原因︰「唔知求職者你係想嚟試下見工,定想入嚟試下做,總之我地無人想試下請你。」

見工面試時,求職者回應HR問題時務必堅定清晰,不要答「想」甚麼,而是說「會」怎樣,「要」如何。況且,搵工「盲中中,四圍衝」只會浪費青春,建議求職鎖定明確的事業目標,不妨從自己的喜好和專長出發,收窄範圍後再深入了解該工種及職位的要求,務求一撃即中。

2/ 想學下嘢

天真想法:「啱啱畢業真係咩都唔識,希望公司會教下我。」

HR駁斥原因︰「學嘢?免學費兼要出糧畀你?呢樣我又真係想學。」

公司/ HR請人,自然因為「有嘢做」,並不是「有嘢教」。求職者面試重點應放在「我可以為公司貢獻甚麼」,而不是「公司要教我甚麼」。

3/ 想咩都唔理

天真想法:「計我話,搵工咩都唔使理,只要份CV執正啲,面試時條眉chok啲,要見得成份工有幾難!」

HR駁斥原因︰「CV只係最基本嘅參考。求職者嘅Facebook、LinkedIn、面試時真實反應先見真章。」

網絡世界並沒有「私隱」這回事。尤其搵工面試期間,強烈建議求職者「執靚」社交平台的公開形象,一切涉及色情、不雅等內容都要過濾,連朋友間的Like及Share都要格外留神。

4/ 想扮有料

天真想法:「之前啲Projects我做幾多,做過啲咩HR鬼知咩,識吹一定吹自己係In-charge啦!」

HR駁斥原因︰「假的真不了!你即管吹,你愈吹我愈易睇出破綻。」

無論做人還是搵工,還是真誠老實好。求職者與其「走精面」老吹,倒不如切切實實地拿出真本事來,再舉證力撐;若遇上對自己不利的追問,不妨直認有所不足,有自知之明兼強調會積極改進,一次比一次做得更好,以誠意打動。


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More