comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

【搵工面試】求職者4大「諗多左」


CTgoodjobs編輯部



搵工, 面試, 求職, 見工, recruitment, HR, interview

人之所以會「諗多左」,原因有二,不是思想太複雜,就是頭腦太簡單。

「我想乜乜乜」、「我諗咁咁咁」是不少求職者見工面試時,最易「出事」的句式。基於「笑你驚你嬲」的原則,HR未必會當面駁斥,不過就向CTgoodjobs編輯仔透露︰「有時真係求職者諗多左。」

人之所以會「諗多左」,原因有二,不是思想太複雜,就是頭腦太簡單。嘢不是不可以諗,唯切忌諗太多。求職者搵工面試4大「諗多左」包括︰

諗多左1︰想或諗住試下
天真豬想法/ 答法:
「我有嘅係青春,梗係咩都想試下。」

HR反眼原因︰「唔知求職者你係想嚟試下見工,定想入嚟試下做,總之我地無人想試下請你。」

諗真啲:見工面試,求職者回應HR問題時務必堅定清晰,不要答「想」甚麼甚麼,而是說「會」怎樣怎樣,「要」如何如何。

況且,搵工一味「盲中中,四圍衝」,只會浪費青春。建議求職鎖定明確的事業目標,不妨從自己的喜好和專長出發,收窄範圍後再深入了解該工種及職位的要求,務求一撃即中。更多關於《【搵工追夢】Dream Job是這樣煉成的》,按此

諗多左2︰想學下嘢
天真豬想法/ 答法:
「人地啱啱畢業真係咩都唔識,至多蝕底啲畀你教下我。」

HR反眼原因︰「學嘢?免學費兼要出糧畀你?呢樣我又真係想學。」

諗真啲:公司/ HR請人,自然因為「有嘢做」,並不是「有嘢教」。求職者面試重點應放在「我可以為公司貢獻甚麼」,而不是「公司要教曉我甚麼」。

諗多左3︰想咩都唔理
天真豬想法/ 答法:
「計我話,搵工咩都唔使理,只要份CV執正啲,面試時條眉chok啲,要見得成份工有幾難丫!」

HR反眼原因︰「CV只係最基本嘅參考。求職者嘅facebook、LinkedIn、面試時真實反應先見真章。」

諗真啲:網絡世界並沒有「私隱」這回事。尤其搵工面試期間,強烈建議求職者執靚社交平台的公開形象,一切涉及色情、不雅等內容都要過濾,連朋友間的Like及Share都要格外留神。(更多關於《搵工期間facebook 6大陷阱》,按此

諗多左4︰想扮有料
天真豬想法/ 答法:
「之前啲Projects我做幾多、做過啲咩鬼知咩,識吹一定吹自己in-charge啦!」

HR反眼原因︰「假的真不了!你即管吹,你愈吹我愈易睇出破綻。」

諗真啲:無論做人還是搵工,還是真誠老實好。求職者與其「走精面」作大老吹,倒不如切切實實地拿出真本事來,再舉證力撐;若遇上對自己不利的追問,不妨直認有所不足,有自知之明兼強調會積極改進,一次比一次做得更好,誠意打動。

延伸閱讀︰
-【CV懶人包】半百範例任你下載

-【Editor's Pick】20大搵工、打工、辭工必讀

-【HR藐爆】求職面試4大露餡黑點

- 搵工面試妙答(10)︰單拖或團隊?

-【惹毛HR】4大求職「好事多為」

上載日期︰2015年1月7日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email