comScoreTag

搵工面試︰10大戇居位 (下)

搵工面試︰10大戇居位 (下)
CTgoodjobs編輯部

搵工, 面試, 求職, recruitment, 見工, interview

recruitment interview mistakes
建議求職者要認清個人長處,找一份適合自己的工作的同時,物色一位懂得欣賞自己的老闆,而不是「揸頸就命」。

續上期(詳文按此),繼續探討搵工面試10大戇居位。

搵工面試戇居10大
6/ 不是穿得太隆重,就是著得太隨意
有人應徵Management Trainee(見習行政人員)去見工,竟然夠膽「牛記笠記」;亦有人去in辦公室文員,而穿一身正規西裝去面試。

唔該︰「睇餸食飯」是常識!不能不修邊幅,亦不要「矯枉過正」,建議考慮工種、職位及個人氣質,挑選合適衣著。相信沒有人會穿婚紗去參加舊男友婚禮。
(更多關於《8大面試衣著敗筆逐個執》,按此

7/ 喪失自我
有人為求見得成份工,不惜將個人意願和價值埋到地底。例如面試官說︰「我地畀唔到你要求個價你,只可以出到$xxx(比期望薪酬足足低30%)。」求職者答︰「唔緊要,做住先。」

唔該︰見工面試,要表現合作,但亦不能自我貶抑,薪金壓足30%(或以上)太不合常理了。建議求職者要認清個人長處,找一份適合自己的工作的同時,物色一位懂得欣賞自己的老闆,而不是「揸頸就命」。

8/ 對鏡Chok樣
有HR笑指,見過有求職者對著單面反光玻璃Chok樣!

唔該︰見人前照照鏡整理一下儀容是好事,但亦要視乎場合。要照鏡的話,請到洗手間。提提大家,的確有不少辦公室設單面反光玻璃,小心中招。

9/ 乍病見工露馬腳
乍病被識穿,不贅述了。

唔該︰騎牛搵馬不是不可以,但大前提是求職者一定要夠精明。乍病見工要確保「乾手淨腳」,否則只是「搵著自己嚟搞」。

10/ 有工都唔見
「好忙」、「好攰」、「都唔會請我啦」、「睇睇下又唔係咁啱做」……當初雄心壯志將求職信寄出去,然後有面試機會了,卻又呢又路拒絕接受。

唔該︰「好忙」、「好攰」、「都唔會請我啦」、「睇睇下又唔係咁啱做」就連「爛藉口」亦稱不上。有工見就應該把握機會,就算明知見不成,亦是個鍛鍊面試技巧的機會。況且,甚麼叫做「明知見不成」?

延伸閱讀︰
- 搵工面試︰10大戇居位 (上)

- in成政府筍工︰面試闖關攻略

- 搵工面試add分位︰講聲「唔好意思」

- HR是這樣藐帶埋阿媽見工的

- 求職讀心術︰智破「鑊氣」面試

上載日期︰2013年10月30日


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More