comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Job Interview

搵工面試︰5句廢話嘥黃金8秒





搵工, 面試, 見工, 廢話, 求職, HR, recruitment, 招聘, interview

recruitment interview time waste
求職者能否見成份工,此8秒發揮關鍵性作用。

招聘期間,HR動輒每日見10幾20位求職者,「個個答埋差唔多嘅嘢,有時真係見到麻木晒……」HR無奈。有研究指,一個人對另一個人的注意力,僅維持在初相遇的8秒,求職者務必好好把握。

將心比己,去Party識朋友,言語無味者即Out,更何況是企業招聘。根據美聯社、《Forbes》雜誌早前報道,我們已踏入史上注意力最短的時代——人類平均注意力,從2000年的12秒鐘,縮短至2012年的8秒。引申開來,求職者能否見成份工,此8秒發揮關鍵性作用。

香港中文大學普通話教育研究及發展中心研究指,正常語速每分鐘約介乎180至220個音節之間;換句話說,平均每秒鐘講3至4個字。以8秒計算,求職者須在24至32個字內(約3句話),就抓住對方的注意力。

5大「暴殄天物」廢話︰
1/ 「我現職工程師,顧名思義,我主要負責工程,有關工程嘅大小事務,都要負責。」
2/ 「今日天氣幾好,係一個好適合見工嘅日子。你好,我係陳大文,啱啱畢業,請多多指教。」
3/ 「首先,好多謝貴公司俾呢個面試機會我,希望我嘅表現唔會令你地失望。」
4/ 「自我介紹……well,大家真係咁有興趣想知?好,不如由幼稚園講起……」
5/ 「關於你啱啱提出嘅問題,經過本人反覆深入思考,覺得好難三言兩語去概括……」

善用黃金8秒貼士︰
- 說重點︰切忌答非所問遊花園
- 講好話︰無助於自我推銷的,不說為妙
- 簡潔不重複︰甚麼「工程師」、「負責工程」、「有關工程都要負責」……這算是甚麼意思?
- 「的的了了」可省則省︰「嗯、架啦、架喎、well、其實」等字眼,都好多餘
- 保持禮貌微笑
- 淡定有錢剩︰能有效保持思路清晰

延伸閱讀︰
- 打工搵工︰識講唔識做5件事

- 搵工面試︰ 8不帶

- 5大「Annual Review Interview」宜忌

- 搵工面試︰份Job接唔過6跡象

- 搵工面試︰ 成功前上的5堂課

上載日期︰2014年1月22日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email