comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

搵工面試︰6大「例牌」見真章


CTgoodjobs編輯部



求職, 見工, 面試, 搵工, recruitment,招聘, interview, recruitme

recruitment interview standard questions
求職者要出奇制勝,讓人留下深刻印象,關鍵在於找出問題的底蘊,不只要「答得到」,還要「答得好」!

不少求職者見完工、面完試的感想都是——咪又係問埋晒啲standard例牌嘢!這就是重點︰問題愈standard愈例牌,HR心中愈有「想要的」答案,求職者就愈不能掉以輕心。

求職者要出奇制勝,讓人留下深刻印象,關鍵在於找出問題的底蘊,不只要「答得到」,還要「答得好」!

搵工面試6大「例牌」問
1/ 假如我地畀$300萬Budget你去宣傳xx產品或服務,你會點做?
- HR想知︰求職者的策劃能力
- 點答?答一個「whole picture」,要的是一個計劃,而不是某方面的細節。

2/ 如果將你縮細到好似支鉛筆咁大,然後放你入去部開著嘅攪拌機裡面,你會點?
- HR想知︰求職者的解難能力
- 點答?逐步逐步拆解;最好預備幾個方案,假如plan A失敗,改行plan B,這就是解難。

3/ 你認為我地點解要請你?
- HR想知︰求職者的自信心
- 點答?不卑不亢,盡數優點,同時帶出1個至2個有待改進的地方,並表現出肯學肯改的態度。

4/ 你最近睇過咩書/ 電影/ 展覽?
- HR想知︰求職者是否好學或具好奇心
- 點答?分享有趣的部分,以及延伸意義。若興趣不在於看書或看電影,不妨分享其他興趣,例如答︰「我好少睇戲,不過好鍾意xxx,如果你唔介意,我想分享一下……」一樣可以搶分。

5/ 介唔介意話畀我知你過往嘅辭職原因?
- HR想知︰求職者是否認真對待工作
- 點答?回答時保持微笑從容,一派「知道自己做緊咩」的模樣;並集中分析如何將有關經驗運用到新工作上。更多……

6/ 你遇過最衰嘅老闆或上司係點架?
- HR想知︰求職者能否從過往經驗或錯誤中學習
- 點答?此問有些「陰人」成分,千萬別狂數舊老闆或前上司的不是,回答重點在於「事」而不在「人」;最緊要強調箇中得著與體會,以及改善方法。

延伸閱讀︰
- 咁樣搵工跳槽……「死得」!

- 爆Google見工面試5「怪答」

- 搵工面試︰8招破冰

- 新嚟新豬肉︰7件「小事」要識do

- 搵工面試妙答(6)︰你有何優勢?

上載日期︰2014年3月19日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email