comScoreTag
FancyBox
FancyBox

見工面試

搵工面試add分位︰講聲「唔好意思」


CTgoodjobs編輯部



recruitment interview say sorry
求職者去見工,面試首要任務是討面試官歡心,並取得對方信賴。簡單一句「唔好意思」,原來好幫到手!

recruitment, employment, 招聘, interview, 搵工, 面試, 見工, 求職

求職者去見工,面試首要任務是討面試官歡心,並取得對方信賴,說服他唔請你唔得。簡單一句「唔好意思」,原來好幫到手!哈佛大學有研究發現,多說「對不起」、「唔好意思」的人更討人喜歡,甚至能予人值得信賴的印象。中晒!

研究安排自願者在雨天到地鐵站向途人借手機,並分別問「可否借你的手機一用?」及「外面下大下雨,對不起可否借你的手機一用?」結果顯示,有說「對不起」的人借到手機的機會較高。負責研究的商學院助理教授布魯克斯發表研究報告指︰「在一般情況下,人們道歉的目的是想獲得別人對他們的信任。當作出不必要的道歉時,對方會在中立狀態下,予人值得信任的感覺。」

不必要的「對不起」也許有點過於凝重,不妨以「唔好意思」代替。求職面試中,「唔好意思」搶分位包括

1/ 唔好意思,我係xxx,約咗x點嚟見工,麻煩你。
2/ 唔好意思,你所指嘅係……
3/ 唔好意思,請問洗手間喺邊度?
4/ 唔好意思,請問有無我解釋得唔清楚嘅地方?
5/ 唔好意思,想問一下今次面試之後,安排會係點樣?

10萬個「對唔住」都無用︰
- 對唔住,我阿媽都嚟咗要參與今次面試。
- 對唔住,我無準備到呢個部分。
- 對唔住,我可以坐低未?
- 對唔住,要等幾耐?
作為求職者,這樣說的話,只能回應一句︰「對唔住,Next。」

延伸閱讀︰
- HR是這樣藐帶埋阿媽見工的

- 求職讀心術︰智破「鑊氣」面試

- 搵工面試︰求職10大「糟質」

- 求職搵工︰戴眼鏡有著數?

- 10件HR不會告訴求職者的事

上載日期︰2013年10月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上文章由www.CTgoodjobs.hk編寫,文章版權屬CTgoodjobs所有。任何人士或機構如欲刊登有關文章於其他網站或刊物,都必須要以書面方式獲得批准,詳細情形請電郵至editor@CTgoodjobs.hk查詢。CTgoodjobs對一切侵犯版權行為保留追究權。

Free Subscription

Email