comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Resignation

【散水】唔派餅6原因





成世人流流長,槽,總要跳過幾次。閃前散個靚水是學問,亦是藝術。早年有極品港女隨餅附送紅色炸彈,同事難免口黑面黑。打工仔劈炮史中可以列出10萬個點解要派餅的原因,但有些事情不做,都總會有個理由的。

散水唔派餅6原因:
1. 「我又唔係做咗好耐……」
對於一眾「短命仔」而言(即part time、intern、試用期都未過之人),其實唔派餅又好難怪。試諗諗,只賺幾個月人工,車費飯錢唔再講,若公司上上下下為數不少,分分鐘要倒貼份糧。

2. 「我對呢家公司無乜感情」
「無感情」3隻字一拋出,的確無得輸。姑勿論人事關係、份工問題,還是一心想跳槽而令到自己無心戀戰。一句到尾,感情呢家野,只有自己先最清楚。

3. 「其實我只係一個小薯仔」
辦公室每事每物都講階級,就連散水餅亦唔例外。有人視派餅為一種比賽,但有更多打工薯仔認為,花一筆錢去餵班「sydney mouse」同事(編按:識你老鼠),同扣自己人工無分別囉!

4. 「人做我做無啲style」
雖說派餅是不少打工仔的「閃前」動作,唯散水風格因人而異。餅,笨唔係唯一出路。閣下即管放膽去突破派餅傳統,發揮創意去發掘屬於自己的獨特散水禮。

5. 「過咗last day都唔會再見啦~」
話明last day,一般都後會無期。所謂「過咗海就係神仙」,就算事後俾人唱,都無須再有顧忌。更何況,「好嚟好去」未必一定要靠件餅嘅....

6. 「請同唔請無分別」
人走茶涼,sad but true。身處「食餅仲多過食鹽」的職場,那年那日你請過我食的一件餅,不用說是甚麼口味,甚至連「請」呢個動作,恐怕都已經忘記得一乾二淨。


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。

Free Subscription

Email