【新冠肺炎】打工仔每日返工「擔驚受怕」 最驚係附近有......

這個2月,街上冷清肅靜,正所謂「人影都唔多隻」,甚至連各種主要交通工具亦削減班次、零售商店提早關門...新冠肺炎疫情導致人心惶惶,市民避免外出,情況比2003年沙士有過之而無不及。然而,不少打工仔仍要每天往返公司,他們對於某些能在家工作卻表示「好悶」、「好想返工」的人,覺得反感之餘,更認為他們身在福中不知福。


延伸閲讀:【人才管理】各行各業全面防疫 公關、婚紗攝影如常運作?

Home Office打工仔可以舒服返工?

有網民於討論區發帖文,表示現正因疫情而Home Office的打工仔應該知足,能足不出戶,是新冠肺炎肆虐期間的最好安排,更問道:「你哋有無諗過無得Home Office嘅人嘅感受?」。事主為一眾在疫情下仍要緊守崗位的打工仔抱不平,斥責在家工作的人不應抱怨:「識啲人附近無確診,公司都照有Home Office,你哋咪執到囉,唔識知足,到返返工又望放假」。而每天都要回公司工作的事主更時常感到不安:「我日日返工,放工都要擔驚受怕。我認我係怕死,我係想Home Office,唔想出門口,嘥口罩。真係感受到前線醫護要幾大勇氣,真係好尊敬佢哋」。

返工時常「擔驚受怕」 恐附近有潛伏帶菌者
帖文引來不少「同路人」回應:「根本日日都係用命搏,搭車你唔會知道有無潛伏帶菌者係附近」,而即使有帶菌者,也是「避都避唔切」。有人表示連自己每日置身的大廈有沒有患者也不知道,令人感到畏懼:「到底整棟大廈有幾多個人同帶菌者接觸過、中央冷氣會點運行,無人計到。早兩日爆完渠,如果真係中就成層中。就算點樣安全,要食飯飲水都無得擋」。

延伸閲讀:【新型肺炎】不願在家工作 「擦鞋」仔返工自拍傳給老闆 結果…...

另一半於高危地方上班 同樣令人擔心

有在家工作的打工慶幸能避免外出,既能減低受感染的風險,又能「慳返個口罩」。可是,有網民表示,雖然自己能Work From Home,但另一半於高危地方上班,亦同樣令人擔心:「唔覺得悶,咪正常工作,肚餓就自己整啲嘢食。但老公無得Home Office,佢幢大廈仲要勁高危,日日都好擔心」。

Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

  • 【職場心理學】老細忽然黑面10大原因 打工仔小心做錯事

    做打工仔,唔只要識打工,仲要識睇同事、老細的眉頭眼額。老細秒速變臉,我地預設打工仔「做錯事」機率較高(多數係,除非唔係),唔知各位又做過以下邊幾件事呢......

  • 【職場貼士】唔想俾同事嫌你煩? 有5種說話唔好亂講!

    打工仔在辦公室除了埋首工作,有時也會和同事吹水閒聊放鬆一下,不過不是所有話題都可以侃侃而談,如果不能把握談話分寸,有可能令人感到煩擾,甚至被人認為是「麻煩友」,

  • 【職場人際】同事對你懷恨在心的6大跡象

    香港出名工時長,打工仔與同事見面的時間分分鐘多過與家人、伴侶相處的時間。面對繁重的工作,同事間少不免出現爭拗,不過最緊要爭執過後仍能保持友好關係,如果想知道對方有沒有懷恨在心,可留意以下6大跡象,盡快解決問題。

  • 【職場人際】面對小圈子點算好?教你與討厭的同事相處

    職場以利益掛帥,從來不是交朋友的地方,但現代職場講求團隊合作,同事之間必須保持良好的關係,才能發揮最好的表現。你和同事的關係如何?面對與自己完全不投契,甚至性格十分惹你討厭的同事,又能如何好好相處?

  • 【移民情報】技術移民唔係醫生律師專利 呢4個職業同樣有優勢!

    有香港人因過去一年的反修例浪潮和對國安法的憂慮,從而萌生移民到台灣、加拿大、澳洲、新西蘭等地的念頭。

  • 【職場人際】請同事食嘢唔一定要買薯片 買呢4款食物同樣受歡迎

    打工仔喜歡買一大堆零食,方便工作時吃零食提提神,當然每次吃之前,要先與同事分甘同味。

  • 【人際八卦】上班沒朋友未算最慘 打工仔10大孤獨等級表

    雖說職場難有真友誼,要找到個好朋友真的不容易,但你真的覺得「其實自己一個更開心」?在沉悶的辦公室裏,如果有同事陪你閒聊、吃喝,可以讓你保持工作的動力......

  • 【職場文化】5個最常講人是非嘅地方 究竟有乜陷阱?

    有時在辦公室內遇到不如意事,內心感到鬱悶或不滿,便會想立刻找人訴苦。不過,各位大吐苦水之時,亦小心四周危機處處,CTgoodjobs為大家分析5個最常吐苦水和講是非的地方有甚麼陷阱!

  • 【網民職場Talk】為逼員工離職 公司常用10大手段

    職場人來人往,有打工仔為追夢毅然裸辭,也有打工仔在公司受盡欺凌,被迫離職。職場黑暗也許你早已得知,但你又知道公司為逼員工離職......

  • 【職場人際】太認真?情緒勒索?職場上最惹人討厭的5種人

    常言道:「識人好過識字」,相信不少人都認同人脈是職場上的致勝關鍵之一。加上,現代職場講求團隊合作,沒有人可以單靠一人之力達致成功。根據美國加州大學洛杉磯分校(University of California, Los Angeles)一項研究,最討人喜歡的特質不是有智慧、有吸引力,而是真誠、具透明度和理解別人。而以下5種特質最易令人留下壞印象,繼而忽略了你優秀的一面: