【有片】「細龍太」爆老細經典金句 共鳴位道盡打工仔辛酸

香港地生活開支高,衣食住行樣樣貴,打工仔為了兩餐即使受盡委屈亦只能忍氣吞聲。近日CTgoodjobs邀得「細龍太」陳偉琪演活刻薄老細,配合貼地情景,教打工仔如何振作起來,反擊衰老細,為自己爭取合理待遇。




老細4大經典金句 員工有口難言
1/ 「後生仔女,唔好怕蝕底」
作為剛畢業出社會的職場新鮮人,在見工面試時難免會被公司壓價,這個時候,你是否只能接受不合理的待遇?

2/ 「請緊人,你頂住先」
公司流失率高,同事一個一個辭職離開,只留下自己孤軍作戰,因而被迫日以繼夜無償OT,處理離職同事的工作。然而,把情況向老細反映後,不但得不到體諒,還被要求「頂住先」,打工仔是否只能「蝕住做」?

3/ 「今日唔進修,明日等揸兜」
現今社會發展迅速,各行各業都要求員工增值自己,以免被時代淘汰。打工仔想進修又有何途徑?

4/ 「我睇好你,公司靠晒你」
打工仔日做夜做,目的離不開都是升職、加人工。不過,如果老細很重用你,又經常口說很重視你,甚至曾經承諾為你加薪或升職,但卻遲遲無下文,甚至避而不談,打工仔就要自己振作起來!

想知各個打工仔在面對欺壓時,如何振作起來,並成功為自己爭取合理待遇,令「細龍太」都要屈服?立即去片啦!



邊個職位人工最筍?即刻入嚟Check下身價>> http://bit.ly/318qPXu
Look out for further updates on our Facebook fan page!