comScoreTag
FancyBox
FancyBox

Workplace Gossip

有種OT,叫17:59收Email


文︰魏民菁



OT唔是義務,準時收工是打工仔最基本的權利,人工包的。

未讀郵件(3)

Reminder: Please submit the proposal by today

17:59

未讀郵件(2)

References FYI

17:51

未讀郵件(1)

Project proposal

17:45

頭一次收到此類Email,總會說服自己要負責任:呢個Job唔做會影響深遠,拖慢工作進度之餘,同時亦會連累同事「交唔到貨」。但當習慣變成事實,每次收工前15分鐘先收到Order,都咪話唔灰。

對於OT這回事,有研究顯示,大部分打工仔對放工後收到公司電郵都會嬲豬。要留在公司OT,是不幸;臨收工先叫你開工,是災難。

據瑞銀早前報告指,本港打工仔年踩2600粒鐘,冠絕全球,「贏」到開巷,足足比榜尾的巴黎多出1000小時,即每日多4粒鐘(詳情按此)。你可以問4粒鐘做到咩?每日來回澳門、去High Tea、睇場戲,總之唔係坐係Office等收Email囉!

收工先收Email點做好?
Step 1︰睇清電郵內容
你懂的,最直接了當就係視而不見,時運高睇唔到。但遇上無得避的大單嘢,老細講明「唔使急,最緊要快」,就要醒水細讀電郵內容,包括「要砌幾多嘢」、「需要參考咩資料」等。

Step 2︰預計完成時間
知道發生咩事後,最好算一算單Job大概要需時幾耐。建議利用簡表清楚列明各項資料細節,然後再決定OT定走頭。

Step 3︰同老細溝通
如果件事好趕但發覺根本係「不可能的任務」,就算OT也做不完的話,就應鼓起勇氣同老細溝通,主動了解事件的急切程度以及表達自己難處。

一個識做兼有計劃的老細,可能只係怕自己突然失憶,故要提前一日派Job。若果有上司次次都堅持要你由零開始OT到凌晨xx點,那你就要認真諗諗:「世界那麼大,出去闖下啦!」

致一眾17:58掟隻「e貓」出街的老細︰
OT唔是義務,準時收工是打工仔最基本的權利,人工包的。

延伸閱讀︰
-
【豬般隊友】令人反白眼同事8種

- 【搵工面試】KO面試官必問7題

- 【Intern教路】5大職場生存法

上載日期︰2015年10月9日


讚好 CTgoodjobs 專頁,獲取更多求職資訊!

Free Subscription

Email