【有骨的說話】老細6大術語解碼

【有骨的說話】老細6大術語解碼

返工想聽真心話?sorry少年,你太年輕!

老闆說話經常「出術」,接收時必須經過解碼過濾。作為辦公室三文治,編輯仔很能體會辦公室食物鏈最底層*有冤無路訴的處境。要成功在這個叫「辦公室」的生態系統進化生存,打工仔必須理解箇中運作,發揮食物鏈最底層的力量,來個絕地反擊。而反擊關鍵在於——掌握老闆的語言密碼︰

【延伸閱讀】趙海珠:老細小器、忌才最難頂
【延伸閱讀】王維基:挑剔你老細 一定沒有運行!
【延伸閱讀】Ben Sir妙解職場術語 「捽數」猶如「捽老泥」

1/ 當老闆說︰「最近地鐵好塞車呀可?」
(解碼︰你近來遲到遲到離晒譜。)

2/ 當老闆說︰「今年Q1營業額有4%增長,都見到有進步,希望大家繼續努力,目標是400%提升。」
(解碼︰目前只達成1%目標,你地有排都未到數,真係要加把勁先得。)

3/ 當老闆說︰「早晨!你食埋份早餐入嚟同我傾埋個proposal吖,唔使急。」
(解碼︰即刻入房同我報告!同埋,早餐應該返工之前食囉。)

【延伸閱讀】好老細絕晒種?(6題Check下佢)
【延伸閱讀】6招應付「控制狂」老細

4/ 當老闆說︰「我覺得可以再諗多啲,你地再研究下,唔會只得呢個方法嘅。」
(解碼︰雖然我都諗唔到,但你地一定要識得做。)

5/ 當老闆說︰「今日到此為止,下星期一朝早我地再傾,今日大家早啲收工。」(背景︰星期五晚7點45分鐘,終…於…散…會。)
(解碼︰你地醒醒定定星期六、日同我死掂佢。)

6/ 當老闆說︰「我返去先,陣間有個會要開。唔緊要,你地慢慢食。」(背景︰同事午飯聚餐,1點55分老闆率先離席,拋下這句。)
(解碼︰你地重唔拿拿臨同我埋單返公司做嘢?)

註*:自然生態系統︰大魚>食中魚>食魚毛>食蜉蝣生物>食水藻
辦公室食物鏈︰大老闆落「柯打」>經理傳達大老闆意旨>上司轉述經理傳話>打工仔落手落腳去做

【延伸閱讀】老細方丈又離地 點樣湊掂你老細?
【延伸閱讀】Appraisal 攻略大作戰 如何叫老細加人工
【延伸閱讀】田北辰有脾氣 自認「難湊」老細

更多湊老細貼士,密切留意CTgoodjobs x TOPick 新聞「湊掂你老細」系列!


Look out for further updates on our Facebook fan page!

Related Articles

More